"Нямам къща за гости. Аз съм си декларирала всичко, което трябва да се декларира по закон." Това заяви пред bTV новият земеделски министър Десислава Танева.

Тя поясни, че влизането ѝ в политика е през 2007 г. и оттогава се въздържала от придобивания.

"Декларирала съм си средствата от самото начало. Това е съзнателен мой избор", подчерта тя.

По повод проверката на къщите за гости Танева посочи, че в повечето къщи хората работят семейно в райони, подходящи за този вид дейност.

По думите ѝ при проверките субективния подбор е изключен, става софтуерно.

Без дебати - Десислава Танева стана земеделски министър
Обновена

Без дебати - Десислава Танева стана земеделски министър

Танева обеща да освободи шефа на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова

Танева припомни, че всички къщи за гости се проверяват. "Последният сключен договор за къщи за гости е от септември 2014 година. Тогава аз още не бях встъпила като министър в първия си мандат", уточни тя.

Новият министър на земеделието коментира и някои от проблемите в сектора. По думите й проблемът при пчеларите е, че не се спазват няколко мерки за защита на пчелите - за предварително уведомяване и за задължителни часови пояси при пръскане с препарати.

Десислава Танева потвърди, че се удължава срока за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания за Кампания 2019 до 23 май включително, без санкция.

Порожанов хвърли оставка

Порожанов хвърли оставка

Борисов прие оставката му

Припомняме, че Десислава Танева беше избрана за нов земеделски министър след като Румен Порожанов хвърли оставка. 

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства. Операцията се проведе съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Преди това пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Дни преди това земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Името на Порожанов като ръководител на Държавния фонд също бе замесено и по аферите с къщите за гости

Разпитват Румен Порожанов

Разпитват Румен Порожанов

За източването на програмата за млади фермери