От проверки ще бъдат обхванати всички къщи за гости и проверките ще са в пълен обем. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет.

Той припомни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров от миналата седмица работят екипи на МВР, НАП и Държавен фонд "Земеделие", които отговарят пряко по Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация

Маринов изтъкна, че ще бъдат направени проверки и на изпълнителите и строителите на къщи за гости, за да се установи дали има използване на евросредства не по предназначение.

Там, където вече са извършвани проверки и има пълно възстановяване на средствата, проверките ще останат на по-заден план, посочи силовият министър.

Маринов посочи още, че ще се проверява дали от къщите за гости са вписвани в районните полицейски управления настанените лица и плащани ли са туристически данъци на имотите.

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие според бившия министър

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица. 

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии