"Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно.". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание след като от прокуратурата обявиха, че 30% от проверените къщи за гости трябва да връщат изцяло европейските субсидии по ПРСР в предходния програмен период 2007 - 2013 г.

"Много от къщите, разбира се, се използват по предназначение, но за съжаление, винаги се намира някой, който да опорочи Програмата и затова към днешната дата ние новата Програма не я отваряме. Проверяват се всички къщи", каза Борисов.

"Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно", каза Борисов, на което земеделският министър отговори: "Разбрано".

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

Порожанов не виждал пряка опасност от загуба на евросредства

Целта на програмата е да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение, заяви Борисов пред министрите.

По думите му се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", допълни премиерът Борисов.

По думите на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. са направени 746 къщи за гости. Туристическите постройки са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.

Проверяват и строителите на къщите за гости

Проверяват и строителите на къщите за гости

Целта е да се установи дали евросредствата са използвани не по предназначение

Проверени са над 110 къщи за гости - 18 % от къщите за гости. Наложени са санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана. В отговор на думите на земеделския министър премиерът поиска Порожанов да представи на министрите: "всичко, което правим с МВР и с Прокуратурата по така известните къщи за гости".

С благодарност към премиера, земеделският министър обяви броя на построените къщи за гости между 2007-2013 г. в населени места извън по-големите курорти.

"Основният проблем на къщите за гости е използването по предназначение на част от тях. Това е тема, която ние имаме с Комисията от доста време - още от 2016 година. Още тогава се появи първият скандален случай на преподавател от Пловдивския университет, който си имаше къща за гости в района и по време на мисията на Комисията се установи, че реално не се използваше по предназначение", каза Порожанов.

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата

Вината е на Държавен фонд земеделие според бившия министър

Оттогава са засилени проверките на Фонд "Земеделие". Инспекциите показват, че от минималния 1 % риск при нас има 5% риск от неизползване по предназначение.

По думите на Порожанов още през 2016 г. адресите на всички къщи за гости били обявени на страницата на Фонд "Земеделие", на Разплащателната агенция.

"Проблемът определено е, че има недобросъвестни бенефициенти. Да, те са направени, те са изпълнени съгласно проектите и изискванията, в конкретни случаи, където има зони "Натура", там след като има решение на общината за строеж - това значи попада в урбанизираната територия и няма проблем за строителството" каза Порожанов.

От Разплащателна агенция сега започват проверка за всички къщи за гости, независимо от това дали е изтекъл или не мониторинговия период. Там, където се установи, че не е изпълнен бизнес-плана, не са използвани по предназначение, отново ще се пристъпи към предявяване на сумата за възстановяване, каза Порожанов.

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии

Той уточни, че допустимата субсидия е до 200 хиляди евро на къща за гости, която е била използвана. В проверката са включени Министерството на вътрешните работи и други служби, НАП, допълни Порожанов и отново благодари на премиера.

Борисов уточни, че програмата е била замислена в помощ на туризма да се изградят бази извън големите курорти - за селския, религиозен, спортен туризъм.