Проверката на къщите за гости, построени с евросредства, не е работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и на Държавен фонд земеделие.
Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред bTV. Той изрази учудване, че двете институции все още мълчат по казуса.

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация

По думи на Дикме идеята на европейската Програма за развитие на селските райони е прекрасна, тъй като целта е да се инвестира в слаборазвитите райони, за да се постигне икономическа ефективност и заетост.
Той обясни, че програмата е стартирала през 2002 г., като тогава са се строели хотели, но след намаляването на отпусканите субсидии се е преминало към къщи за гости. В някои региони субсидиите стигат до 70%, т.е за 300 000 евро може да си направите една райска къща, обобщи бившият министър.

Според него вината в случая е не на бенефициентите, а на контролиращия орган - Държавен фонд земеделие. Не е виновен този, който е ял баницата, категоричен бе Дикме и посочи, че възможност за подобни злоупотреби дава самата Наредба.

Той заяви, че ако от ДФЗ са били направени необходимите разчети, лесно е можело да се разбере, че се строят къщи за лично, а не за обществено ползване.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

Според Дикме основният проблем в случая е, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на собствениците на мнимите къщи за гости, тъй като в действителност те не са извършили престъпление. Бившият министър уточни, че става въпрос за неспазване на подписания с ДФЗ договор , тъй като обектът не се използва по предназначение. Поради тази причина той е категоричен, че субсидията трябва да бъде изискуема.

Дикме заяви, че е лесно да се разбере дали даден имот действително се използва като къща за гости, като се провери дали има платен туристически данък, осигуровки на служители или отчетен оборот в НАП.

Има десетки начини ДФЗ да направи субсидията изискуема, категоричен бе той и обясни, че има две възможности - или Фондът да си поиска субсидията обратно, и то с лихвите, или държавата да прибере въпросните имоти.

Той изрази мнение, че проверката, започната от прокуратурата чак след 5 години, е закъсняла. Моята теза е, че задължително през тези 5 години трябва да се търси отговорност защо служителите на ДФЗ не са написали доклад за тези проблеми, посочи той, допълвайки, че програмата не е функционирала именно заради мълчанието на отговорния орган. Според Дикме трябва да се провери дали има обвързаност между бенефициентите и служителите на Фонда и министърът на земеделието да излезе с ясно становище по въпроса.

Прокуратурата светкавично се самосезира за къщите за гости на Елена Йончева

Прокуратурата светкавично се самосезира за къщите за гости на Елена Йончева

Проверката трябва да се извърши до месец

За бившия земеделски министър не е учудващо, че собствениците на къщите за гости правели каквото си искат, щом няма кой да ги санкционира.

"Къде е ролята на ДФЗ като проверяващ орган?", отново запита Дикме.

Той изрази съмнение, че ще има връщане на евросредства, тъй като много от проверяваните проекти са с изминал давностен период.

По отношение на помирителната процедура с ЕК, която предвижда 13 млн. евро глоба заради установеното нарушение, Дикме изтъкна, че в случая са санкционирани всички данъкоплатци, а не тези, които не са изпълнили служебните си задължения. Той бе категоричен, че този проблем е много по-сериозен от скандала с апартаментите на властта, тъй като на практика ДФЗ директно е дал пари на някого да си направи къща.

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии

Относно случая с къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, Дикме обясни, че там нещата стоят по различно и Манолев трябва да носи персонална и наказателна отговорност за използване на служебно положение, т.е. трябва да се намесят КПКОНПИ и прокуратурата.

Запитан как "Апартамент гейт" ще повлияе на предстоящите избори Дикме заяви, че обществото е омерзено от корупцията в страната и факта, че политиците отричат тази корупция. По тази причина той очаква изключителна апатия и ниска избирателна активност на евровота.

Участието на ДПС в изборите бившият министър определи като интересен експеримент. Доган иска да натрие носовете на т.нар. "турски региони", заяви той. Според него мястото на ДПС е в управлението. Партията обаче трябвало да бъде изцяло реформирана, тъй като с оставането си Доган по-скоро би й навредил. Дикме бе категоричен, че никоя партия няма да управлява явно с ДПС, докато Доган е неин лидер.