Прокуратурата ще търси връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица. Това увери говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг, на който даде конкретика по разпоредената от главния прокурор проверка.

Арнаудова обясни, че къщите за гости са 746 наброй, а общата стойност на финансиране на тези къщи е 202 млн. лв. Изискан и е получен от Държавен фонд "Земеделие" пълен списък на всички къщи за гости, които са били строени в периода от 2011 г. до настоящия момент.

Освен това ще се проверят и къщи, които са построени в забранени територии, а за такива прокуратурата има информация. Румяна Арнаудова обясни, че това са територии, които имат развит туризъм, а според Приложение 4 към Наредба 30 в населени места и общини с развит туризъм не се допуска строеж на такива къщи по европрограми. Арнаудова даде за пример населено място Ахелой като забранена територия, но уточни, че може такива къщи да има извън рамките на населеното място и това да е дори по-близко до морето. 
Не е нарушение, но е фактическо положение, посочи Румяна Арнаудова.

Предстои да има видими резултати още през следващата седмица, увери Арнаудова.

Втората проверка, разпоредена от Цацаров, касае моторни превозни средства, които са финансирани от Държавен фонд "Земеделие" и са били предназначени за земеделски нужди. Установено е финансиране основно за джипове, АТВ-та и яхти.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

Проверката ще е на всички къщи за гости, построени по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Ще се провери дали къщите за гости се ползват по предназначение, като ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, включително и регистрация в съответното МВР, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи от общините. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

В момента вече служители изискват налична информация, информира Арнаудова и посочи, че ще се проверява достоверността на информацията. От съответната община ще се иска огромен обем от материали и всички документи по категоризацията на всички къщи за гости, документи за издадени строителни решения, платени данъци, заверяване на посетителските регистри и други.
Арнаудова все пак напомни, че в СГС повече от 10 години има специален отдел, който се занимава с такива разследвания, а и имало и осъдени.

Румяна Арнаудова отказа да коментира работата на фонд "Земеделие" и проверките, които те са извършвали. По думите й обаче на фона на индикациите за злоупотреби 11% проверени къщи за гости и анализ на риска, са абсолютно недостатъчни. 

На въпрос защо дотози момент прокураурата не е извършвала такива проверки, Арнаудова заяви: "Досега не сме имали повод дори да се съмняваме дори." Досега не е постъпвал сигнал дори и анонимен в прокуратурата, че някой пречи или мотивира друг да извърши определени действия, за да получи финансиране. Напълно възможно е да има такива случаи, а МВР ще даде шанс на всички хора да споделят пред органите как и при какви обстоятелства са успели да спечелят финансирането, заявявайки бизнес плана си, обясни Арнаудова. 

Санкцията, предвидена за престъплението, когато едно юридическо лице представи неверни сведения с цел да получи европейско финансиране е до 6 години лишаване от свобода. "Имаме достатъчно време да проверим, да образуваме и да повдигнем обвинения", посочи Арнаудова.

За Елена Йончева и за всички 746 къщи за гости ще се извършват аналогични действия - справки в районното управление, общината и снемане на обяснения от лица, обясни на конкретен въпрос за депутата от БСП говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й ако се наложи, както и срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, ще се снеме сравнителен материал от подпис и почерк. Тази сутрин стартира проверката срещу Елена Йончева и семейството й и още е рано да се каже какъв ще бъде резултатът от нея.

Припомняме, вчера прокуратурата се самосезира светкавично след публикация в електронния сайт ПИК за три къщи на морето, изградени от европари от свекъра на депутата от БСП Елена Йончева. 

Това е вторият случай на такава проверка в рамките на скандала "Апартамент гейт" след като на 17 април Върховна касационна прокуратура започна проверка на Александър Манолев - заместник министър на икономиката. Поводът за проверка също бе публикация за частна вила с минерален басейн по европроект.

Същия ден Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката. Като аргумент за напускането си той обаче посочи солидарността му към колегите си.

Скандалът с имотните сделки, станал по-известен като "Апартамент гейт", се разрази в края на март тази година и до този момент струва оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;

- Цецка Цачева като правосъден министър;

- зам.-министър Ваня Колева;

- зам.-министър Красимир Първанов;

- Делян Добрев като народен представител;

- зам. областния управител на София Томи Николов;

- оставка подаде и зам.-министър Александър Манолев.

Освен това в скандала бяха замесени и други - председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не е декларирал тераса от 186 квадратни метра, част от апартамента му. Срещу него започна разследване от главния прокурор Сотир Цацаров, а БСП поискаха и неговото отстраняване от органа.

Освен Георгиев прокуратурата ще проверява още председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и заместник главния прокурор и председател на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

В конфликта беше замесена и министърът на туризма Николина Ангелкова, след като бившият вицепремиер Валери Симеонов загадъчно изпрати журналистите на адрес квартал на София.

След това Върховната касационна прокуратура (ВКП) възложи на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да направи проверка и по сигналите за апартаментите на министъра на туризма Николина Ангелкова, а и на депутата от БСП Валери Жаблянов, за когото също излезе информация. Отделно на това срещу самия Валери Симеонов започна проверка за имоти, собственост на фирмата "СКАТ" ООД, която се управлява от бившия вицепремиер.