Анализ на икономическите ползи от къщите за гости, изградени по програмата за развитие на селските райони ПРСР не е правен. Към момента няма и методика, по която това да се направи. Това призна в студиото на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Румен Порожанов

По отношение на повода за въпросите към ПРСР - скандалът с къщата за гости, изградена от фирма на Ана Димитрова, заради която зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка - Порожанов посочи, че на нея не е направена проверка за използване по предназначение, след като е направена първата проверка по документи.

Манолев представлявал при проверка фирмата, строила с евросредства

Манолев представлявал при проверка фирмата, строила с евросредства

Антикорупцията ще разследва Манолев за конфликт на интереси

В случая, по думите на Порожанов, темите са две - дали се използва по предназначение и дали наистина има конфликт на интереси.
Има изискване за собствеността на земята, но такава къща за гости може да бъде изградена и с отстъпено право на ползване, обясни министърът. Той посочи още, че при неизпълнение на бизнес плана с над 50%, с който е кандидатствано по програмата, се налагат финансови корекции.

Румен Порожанов посочи, че още през 2016 година е публикуван целия списък с къщи за гости, изградени по програмата за развитие на селските райони. Списъкът обаче е публикуван без информация за бенефициентите на проекта - защо това е направено така министър Порожанов заяви, че не може да обясни.

Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

Той е солидарен с колегите, Борисов я прие

Целта на списъка е била да се получават сигнали от граждани, за да се проверяват къщите за гости. Според изискванията за разплащателна агенция трябва да се проверят 1% от бенефициентите на програмата, а реално са проверени над 117 къщи, или над 17%. Порожанов посочи още, че на 63 къщи са направени корекции, за 23 е поискано връщане на парите. Това е предявяване за близо 10 милиона лева, информира министърът.

Румен Порожанов обаче не отговори на въпроса защо не се проверят всички къщи за гости, включително и за това дали те се използват по предназначение.

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

По публикации в медии за злоупотреби с евросредства

Досега скандалът с апартаментите на властта струва оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;

- Цецка Цачева като правосъден министър;

- зам.-министър Ваня Колева;

- зам.-министър Красимир Първанов;

- Делян Добрев като народен представител;

- зам. областния управител на София Томи Николов

- оставка подаде и зам.-министър Александър Манолев

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказа засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията. По-късно съдът го отстрани от поста.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Социалистът Крум Зарков също ще бъде обект на проверки от КПКОНПИ и НАП. Според публикации Зарков купил жилище в центъра на София за 1 107 евро за кв. метър.

Каракачанов: Оставките са регулярен процес

Каракачанов: Оставките са регулярен процес

Според него основната цел била длъжността на главния прокурор