Върховна касационна прокуратура (ВКП) възложи на Антикорупционната комисия да провери имоти, собственост на фирмата "СКАТ" ООД, която се управлява от бившия вицепремиер и понастоящем депутат и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Повод за проверката е сигнал, че имотите са закупени от фирмата на занижени цени.

Сигналът е постъпил до главния прокурор Сотир Цацаров вчера, 9 април. Според сигнала сделките за имотите били направени на нереално ниски цени.

Симеонов: Борисов приема оставки на килограм

Симеонов: Борисов приема оставки на килограм

Бездомни и клошари с предимство за следващия парламент вижда лидерът на НФСБ

В сигнала са описани са три сделки:

- Закупено през 2004 г. от "СКАТ"ООД, управлявано от В. Симеонов, право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в к.к. "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв.;

- Закупен през 2005 г. от "СКАТ"ООД, управлявано от В. Симеонов, офис в к.к. "Слънчев бряг" с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв., при данъчна оценка 6 901,10 лв. и

- Закупен през 2008 г. от "СКАТ"ООД, управлявано от В. Симеонов, имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет - Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил В. Касабов - настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев.
За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а на него е построен жилищен блок.

В сигнала се твърди, че през 2008 година фирмата на Симеонов също така е закупила "База за отдих Пресока" в община Златоград, която в момента е хотел "Панорама", като на същия имот са изградени незаконни постройки - басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени. Това не се е случило, пише още в сигнала.

Валери Симеонов съветва Борисов да си огледа министрите
Обновена

Валери Симеонов съветва Борисов да си огледа министрите

Има още министри с апартаменти

ВКП е възложила на КПКОНПИ да провери тези сделки на Симеонов, както и да провери дали той е бил в конфликт на интереси за сделката в Бургас, когато той е бил председател на Общинския съвет. Също така в рамките на одита трябва да се проверяват и данните за извършени престъпления от настоящите народни представители Касабов и Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.

Проверката следва да установи и дали са верни твърденията за неспазване на решението на ВАС за премахване на незаконните постройки в имота в Златоград - хотел "Панорама".

анкета

Как ще приключи „Апартамент гейт“?

Виж резултати

Още пионки ще гърмят 34.4%

Борисов ще подаде оставка 16.9%

Няма да приключи 22.4%

Аман от фалшиви новини и скандали 17.3%

Не ме вълнува 9.0%

Припомняме, до този момент скандала "Апартамент гейт" струва оставките:

- на Цветан Цветанов от парламента;

- на Цецка Цачева като правосъден министър;

- на зам.-министър Ваня Колева;

- на зам.-министър Красимир Първанов;

- на Делян Добрев като народен представител;

- на зам. областния управител на София Томи Николов.

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Вчера бе разпоредено да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Валери Симеонов: Оставка? От какво оставка?

Валери Симеонов: Оставка? От какво оставка?

Той не се притеснява от проверката и обяви, че ще съди подателя на сигнала