Спецпрокуратурата разследва измами със средства от европейски фондове. Операцията се провежда съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Проверяват офис на Миню Стайков в Карнобат
Обновена

Проверяват офис на Миню Стайков в Карнобат

Разпитват служителите

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Преди дни земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Проверяват и строителите на къщите за гости

Проверяват и строителите на къщите за гости

Целта е да се установи дали евросредствата са използвани не по предназначение

Припомняме, първото голямо разследване за източване на евросредства започна през далечната 2007 година - за източване и пране над 13 млн. лв. или т.нар. афера "Сапард" с основни действащи лица Марио Николов и Людмил Стойков. Делото се точи десетилетие и завърши с оправдателна присъда от тричленен състав на ВКС, който потвърди оправдателната присъда на Софийския апелативен съд от 9 ноември 2015 година. След създаването на института на Специализирания съд делото бе прехвърлено там.

По същата афера в Германия също се води разследване и бяха произнесени осъдителни присъди още през 2008 година за трима германски бизнесмени.

Според юристи причина процесът да бъде забавен толкова много години и да не се постигнат осъдителни присъди се дължи на грешка на самата прокуратура, тъй като още в началото делото е разделено на две - едно за източване на парите и друго за изпирането на парите и по този начин се губи връзката между първоначалното престъпление и последвалия опит за "изчистване" на капиталите.