Приключихме изключително успешна операция, която започна в 09.00 часа сутринта, продължи шест часа и се проведе на територията на три държави - България, Германия и Швейцария.

Специализираната операция доведе до разкриването на схема за източване на средства от ЕС по програма САПАРД на стойност 7.5 млн. евро. Източването е продължило цели две години.

Задържана е международна престъпна група, състояща се от седем българи, двама швейцарци, двама германци.

Това обяви главен комисар Вальо Танов на брифинг, провел се в ГДБОП.
Той уточни, че в операцията са участвали не само полицейските служби на трите държави, но и прокуратурите на България, Швейцария и Германия.

Българските граждани са направили самопризнания и срещу четирима от тях вече има повдигнати обвинения, а срещу останалите трима предстои това да стане в най-скоро време.

На задържаните е наложена мярка 72 часа „задържане под стража", като след изтичането й, ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража".

Подготовката за реализацията на операцията отнела близо 6 месеца, тя протекла под надзора на Върховна касационна прокуратура и под прякото ръководство на Софийска градска прокуратура, чийто представител - Андрей Андреев, също присъстваш на извънредния брифинг.

В хода на операцията на територията на България обиски и задържания били извършени в градовете София, Шумен и Ямбол.
Аналогични операции са извършени в Швейцария и Германия, уточни главен комисар Танов.

Представителят на Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов разкри в общи линии схемата, по която са източвани средствата по програма САПАРД.

Механизмът включвал попълване на документи за стари машини за хранително-вкусовата промишленост, които се представяли на хартия като нови.

Документите минавали през няколко европейски страни и накрая пристигали в организацията, която трябвало да финансира дадения проект с нови машини.
В резултат на представените документи за нови машини се получавала определена субсидия.

Представителят на Върховна касационна прокуратура отбеляза, че схемата не е нещо ново и непознато, но за съжаление в случая се прилага за европейски пари.

„Затова ние трябва да покажем на нашите партньори от ЕС, че можем да пресечем и в бъдеще да се справим с такива посегателства, защото ние приемаме бюджета на ЕС като собствен бюджет", подчерта Найденов.

Той отбеляза и че специализираната операция е проведена в тясно взаимодействие с европейската служба за борба с измамите.
Найденов добави и че източените пари по програма САПАРД трябва да бъдат върнати в Брюксел.

Освен това представителят на Върховна касационна прокуратура предупреди, че ако не искаме от ЕС да последват сериозни рестрикции, трябва да се вземат мерки за пресичане на подобни измами.

„САПАРД е програма за финансиране на селското стопанство и  хранително-вкусовата промишленост, а вместо тези пари да отидат в българските производители, за да се възроди нашето селско стопанство, те попадат  ръцете на престъпна група", изрази възмущението си Найденов.

Той уточни, че в случая престъпниците са с бели якички, обиграни и богати.
Найденов добави, че както в България, така и в Швейцария, и Германия се провеждат аналогични пресконференции, където се изнасят подробности около успешно извършената операция.