Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от Министерски съвет. 

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

"Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно", заяви Порожанов.

По думите му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но той уверяват, че за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение.

Порожанов отбелязва, че резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. 

Той подчертава, че по време на европредседателството активно е била поставна темата за борбата срещу двойните стандарти при храните. 

Порожанов не чувства вина за схеми с еврофондове

Порожанов не чувства вина за схеми с еврофондове

Той е подавал сигнали при съмнения

Това е поредната оставка в правителството Борисов - 3. Първата смяна в състава на кабинета бе в Здравното министерство, когато министър Кирил Ананиев зае мястото на подалия оставка заради разкрития за обществени поръчки във ВМА проф. Николай Петров.

Оставки след това подадоха като поемане на политическа отговорност за тежката автобусна катастрофа край Своге трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и регионалния Николай Нанков. Следващата оставка бе на вицепремиера Валери Симеонов. Оставка подаде и министърът на правосъдието Цецка Цачева заради "Апартамент гейт". Тя бе последвана и от оставката на зам. икономическия министър Александър Манолев след скандала с къщите за гости.

Още двама зам.-министри бяха освободени от длъжност заради скандала с апартаментите на властта. Това бяха заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министър на младежта и спорта Ваня Колева. 

Освен това в кабинета на Борисов две са подадените, но неприети оставки - тази на енергийния министър Теменужка Петкова заради лични връзки с вече бившия кандидат-купувач на ЧЕЗ Гинка Върбакова, и на социалния министър Бисер Петков - с мотив невъзможност да се справи с исканията на организациите, защитаващи правата на хората с увреждания.

Порожанов иска Антикорупцията да публикува и данните за съпругата му

Порожанов иска Антикорупцията да публикува и данните за съпругата му

Отрича да е отказвал информацията да се разкрива

Припомняме, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов беше разпитан в качеството си на бивш ръководител на ДФ "Земеделие" в рамките на разследването за източване на европейски пари по програмата "Млад фермер". Разследването се води във връзка с обвиненията срещу алкохолния бос Миню Стайков. Според обвинението той е използвал като поставени лица децата на свои служители, които са спечелили субсидии за милиони левове.

Едновременно с това обаче името на Порожанов като ръководител на Държавния фонд бе замесено и по аферите с къщите за гости - по този сюжет също тече проверка, разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров. На този етап няма информация за разпитани, а привлечени като обвиняеми до този момент подалият оставка зам.-министър Александър Манолев и поставеното му лице Ана Димитрова.

На 10 май се появи информация, че Порожанов е декларирал е пред КПКОНПИ, че не желае да бъде публикувана информация за съпругата му.

Ден по-късно обаче Порожанов депозира заявление до КПКОНПИ, с което настоява да се публикуват всички данни от подадената от него декларация за 2017 гвключително данните по отношение на съпругата му.

Порожанов сам поискал доходите и имотите на съпругата му да останат тайна

Порожанов сам поискал доходите и имотите на съпругата му да останат тайна

Проверката на КПКОНПИ е приключила с доклад за несъответствие

Припомняме, че Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства. Операцията се проведе съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Преди това пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

Разпитват Румен Порожанов

Разпитват Румен Порожанов

За източването на програмата за млади фермери

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Дни преди това земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

До края на деня го публикуват пак, ако не е на сайта