"В момента, в който прецени премиерът, че имам някакво политическо влияние от гледна точка на един или друг казус и ми поиска оставката, аз съм готов да си я подам". Такъв коментар направи пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов, след разпита си за злоупотребите с еврофондове в качеството си на бивш председател на Държавен фонд "Земеделие".

Порожанов заяви пред насъбралите се журналисти, че е обяснил какви задължения има ДФЗ и какви са отговорностите на Разплащателната агенция. Той още веднъж заяви, че няма никакви притеснения за злоупотребите с еврофондове.

Порожанов не чувства вина за схеми с еврофондове

Порожанов не чувства вина за схеми с еврофондове

Той е подавал сигнали при съмнения

Земеделският министър отрече всякакви информации да е близък с алкохолния бос Миню Стайков. Той отхвърли като неверни и твърденията за сина си, който никога не бил влизал в одита на Държавен фонд "Земеделие".

Запитан дали е бил в отпуск във времето, в което на Стайков са одобрявани документите за отпускане на субсидии, Порожанов заяви, че не разбира така зададения въпрос, но предполага, че е кандидатствал от САПАРТ до днешни дни.

По думите на земеделския министър самите проекти по програмите се разглеждат по най-различни приеми в годините и кандидатстването по мерките 4.1. приключва на определена дата, след което се разглеждат договорите.

Според Порожанов Държавен фонд "Земеделие работи добре. Той не отговори на въпросите какво трябва да направи, за да работи още по-добре.

Земеделският министър заяви, че не се притеснява и от проверките на своето имущество, защото абсолютно всички доходи и имущество е декларирано законно пред НАП и КПКОНПИ.

На влизане в съда по-рано днес Порожанов заяви, че ДФЗ спазва акредитационните правила и контролът се осъществява по абсолютно всички процедури, които са акредитирани по договаряне.

"В рамките на изпълнението на програмата дали има някакви други отношения между бенефициентите е отделен въпрос", посочи Порожанов и допълни, че проблеми винаги е имало в рамките на една или друга мярка. Той самият сигнализирал при съмнение за злоупотреби.

Разпитват Румен Порожанов

Разпитват Румен Порожанов

За източването на програмата за млади фермери

Припомняме, земеделският министър Порожанов се озова в центъра на скандала с къщите за гости.

Спецпрокуратурата вече се зае със случая след изнесени твърдения за злоупотреби с европари у нас.

Преди две седмици главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна. Проверяват се също така строителните фирми, изградили къщите. Порожанов също е бил проверяван в хода на прокурорския одит.

Скандалът стана повод и за оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

До края на деня го публикуват пак, ако не е на сайта