"Ако има някой виновен за злоупотребите с еврофондове, той трябва да си понесе отговорността." Toва заяви пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов, който днес ще бъде разпитан от Специализирания наказателен съд за злоупотребите с еврофондове в качеството си на бивш председател на Държавен фонд "Земеделие".

Министърът на земеделието заяви, че не чувства никаква вина.

Порожанов готов с оставката, ако Борисов му я поиска

Порожанов готов с оставката, ако Борисов му я поиска

Отрече да е близък с Миню Стайков

Схемата за злоупотребите с еврофондовете е установена в рамките на разследването.

В рамките на процедурите Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) няма възможност да влезе във финансови взаимоотношения след договаряне между бенефициентите. По думите на земеделския министър ДФЗ спазва акредитационни правила и контролът се осъществява по абсолютно всички процедури, които са акредитирани по договаряне.

"В рамките на изпълнението на програмата дали има някакви други отношения между бенефициентите е отделен въпрос", посочи Порожанов и допълни, че проблеми винаги е имало в рамките на една или друга мярка.

Разпитват Румен Порожанов

Разпитват Румен Порожанов

За източването на програмата за млади фермери

На въпрос правени ли са проверки, след като са пуснати субсидии за фирмите, Порожанов заяви, че не може да отговори на така зададения въпрос, защото дори не знае за обхвата, освен за лозарите и младите фермери.

Всяко едно одобрение за програмите минава по йерархията на одобрение на десетки контролни лица и документи от ДФЗ. Ако има някой виновен, той трябва да си понесе отговорността, заяви земеделският министър.

Когато е имало съмнения за недобросъвестна работа на служители на Фонда, Порожанов заяви, че са подавани сигнали до компетентните и специализирани органи.

Имало такива случаи и Порожанов лично е подавал сигнали с конкретните случаи и за конкретни обекти.

Зам.-шефката в оставка на ДФЗ може доброволно да е регистрирала сайта на къщата за гости

Зам.-шефката в оставка на ДФЗ може доброволно да е регистрирала сайта на къщата за гости

Според кмета на Юндола Мехмед Местан