Кметът на Юндола Мехмед Местан (ДПС) предположи, че къщата за гости, която стана повод за оставката на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова, може да е била регистрирана в интернет от Мизова доброволно, без други помисли.

Припомняме, ДФЗ е отпуснал 281 000 лева за изграждането на две къщи за гости в Юндола. Впоследствие се оказа, че телефонният номер на зам.-директора на фонда Мизова присъства в сайт за резервации срещу въпросната къща за гости. Тя подаде оставка вчера, след като премиерът Борисов нареди на земеделския Министър Порожанов да ѝ я поиска.

Порожанов поиска оставката на зам.-директора на ДФЗ заради къща за гости

Порожанов поиска оставката на зам.-директора на ДФЗ заради къща за гости

По разпореждане на Борисов

И двете къщи са с по 3 спални и голяма кухня. Те са собственост на фирмата "Тара 2008" ЕООД, която е на Емине Местан - съпругата на кмета.

Пред bTV Мехмед Местан посочи, че той стопанисва имота. Някога го прехвърлил на жена си. Той призна, че познават Мизова, но отрича да имат обща дейност с нея, не били близки.

"Как обаче нейният телефон се оказа предназначен за резервации? Стигнахме до извода със съпругата ми, че най-вероятно в онова време не сме имали такъв сайт, нямахме интернет... Ние сме хора селски, ни сме хора, които да боравим с такива неща... Ако е направила сайт, го е направила на съвсем доброволни начала", подчерта Местан.

Кметът на Юндола също така отрича Мизова да е отсядала във вилата. Обектът се използвал по предназначение и всички проверки на ДФЗ през годините не откривали нередности. Всичките проверки тогава обаче били извършени от служители на ДФЗ, докато зам.-шеф на фонда е била Мизова.

Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лева

Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лева

Къща за гости на подставено лице

Междувременно от обсерватория "Звездно Общество" А79, която се намира в съседство до къщите за гости, изпратиха съобщение до медиите, в което заявяват категорична подкрепа за кмета Местан.

Учените пишат, че през последните 15 години, в които са направени и множество открития, кметът на Юндола е оказвал непрекъснато съдействие и без неговата помощ добрите постижения биха били невъзможни. "Нашите учени окачествяват Местан като честен човек и недоумяват как името му може да бъде забъркано в подобен скандал", допълват от обсерваторията.

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация