"Заради правни съображения Миню Стайков няма с какво да бъде задържан".
Това заяви адвокатът на обвиняемия Лъчезар Таков пред журналисти по повод искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на алкохолния бос Миню Стайков. Решението на съда ще стане ясно малко по-късно.

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Миню Стайков

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Миню Стайков

Той е обвинен в злоупотреби с еврофондове

Стайков е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

Припомняме, в началото на май месец стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята. От тях петима са с "мярка за неотклонение "задържане под стража". Сред тях е и алкохолният бос Миню Стайков, за когото това е поредно обвинение.

Миню Стайков остава в ареста

Миню Стайков остава в ареста

Алкохолният бос ще се лекува в МВР болница

Адвокат Таков недоумява защо всички останали обвиняеми, които са били по първото дело са ги пуснали, след като са изтекли 8-те месеца задържане, а само за Миню Стайков било направено искане за постоянно задържане. Защитата смята, че това няма нищо общо с правото и се надява съдът да го види.

На въпрос дали вижда някаква връзка или нещо общо с повдигнатите обвинения, че се намираме в предизборна кампания, адвокат Таков заяви, че продължава вендетата алкохолния бос и не може да си обясни по каква причина се оказва натиск срещу Стайков. Иначе защитата не вижда никакви факти и обстоятелства за повдигнотото му обвинение с предстоящите избори.

Миню Стайков искал отвод на прокурор, който бил близък с негови конкуренти

Миню Стайков искал отвод на прокурор, който бил близък с негови конкуренти

Прокуратурата отхвърлила исканията на Стайков

Адвокат Таков смята, че наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев трябва да се оттегли от това дело. Той самият не иска отвод, но е сигурен, че от още 30 прокурори, спецпрокуратурата имат добри магистрати и да го заместят.

Спецпрокурор Кънев отрича да познава конкурент на Миню Стайков

Спецпрокурор Кънев отрича да познава конкурент на Миню Стайков

Искали му отвод заради намерени книжа в къщата на бизнесмена

По думите му се цели да бъде смачкан Миню Стайков. По правни причини не би могло да бъде смачкан, но остават още две причини да бъде смачкан - икономически и политически.

Разпитват Порожанов за злоупотребите с евросредства

Разпитват Порожанов за злоупотребите с евросредства

Парите отиват при едно лице, което увеличава масивите си

Защитата на алкохолния бос недоумява и защо се повдигат обвинения затова, че е финансирал началната фаза на седем или осем млади хора от Карнобат, като се е постарал да обезпечи вложените напред пари.

Адвокат Таков изтъкна, че след една година са получили и са направили искания за получаване на евросредства и всички те били вложени по предназначение. По думите на адвоката това дело няма нищо общо с програмата "Млад фермер" и фактите били известни още през септември месец 2018 г.

"Защо не са повдигнали обвинения още тогава", недоумява защитата, която допълни, че прокуратурата премълчава факти.

Проверяват офис на Миню Стайков в Карнобат
Обновена

Проверяват офис на Миню Стайков в Карнобат

Разпитват служителите

Припомняме, срещу Стайков е повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група за държане и продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

На 5 септември 2018 г. Специализираната прокуратура започна разследване и влезе в офисите на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.

Ден по-късно стана ясно, че тя е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

През декември Стайков беше оставен за постоянно в ареста.

С решение на Специализирания апелативен съд от 26 март 2019 г. Стайков бе върнат в ареста. Той ще бъде лекуван в МВР болницата под охрана.