Алкохолният бос Миню Стайков остава в ареста. Решението взе състав на Специализирания наказателен съд, който прие искането на прокуратурата за налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Той е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

В началото на май стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята, като зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

С още 8 обвинения спецпрокурори разбиват "империята Карнобат"

С още 8 обвинения спецпрокурори разбиват "империята Карнобат"

Иван Гешев коментира, че в ДФ Земеделие им е трябвало доста време да осъзнаят грешката си

Прокуратурата настоява, че най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" е обективна, тъй като обвиняемият е виновен за всяко едно от предявените му деяния.

В аргументите си от държавното обвинения посочиха, че всеки от обвиняемите на една и съща дата - декември 2016 г. са подали едновременно документи и са кандидатствали за поста изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Обвиняемите обаче представили грешни сведения, че са еднолични търговци.

Разпитват Порожанов за злоупотребите с евросредства

Разпитват Порожанов за злоупотребите с евросредства

Парите отиват при едно лице, което увеличава масивите си

Защитата на обвиняемия не се съгласи с доводите, изложени от прокуратурата с аргумент, че не е налице нито едно обосновано предположение, посочено от държавното обвинение.
Според адвоката на Стайков, обвиняемият няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. В аргументите на защитата обвиняемият може да извърши друго престъпление, ако прокуратурата след няколко месеца си го измисли.

По думите на защитата вместо да лежи по затворническите болници, обвиняемият трябвало да отиде и да прегърне семейството си, както и да се защитава при нормални човешки условия.

Спецпрокурор Кънев отрича да познава конкурент на Миню Стайков

Спецпрокурор Кънев отрича да познава конкурент на Миню Стайков

Искали му отвод заради намерени книжа в къщата на бизнесмена

В съдебната зала присъства и обвиняемият Миню Стайков, който бе в инвалидна количка. Той помоли да съда да бъде освободен, за да му бъде дадена възможност да се лекува. След съвещание, съдът счете, че е налице обосновано предположение за сговор между обвиняемите по делото. С изключение на Стайков, общото между останалите обвиняеми са, че са хора без доходи или на минимални такива, младата възраст, липсата на житейски опит и без опит в сферата, в която кандидатстват.

Миню Стайков подложен на вендета, убеден адвокатът му

Миню Стайков подложен на вендета, убеден адвокатът му

Цели се да бъде смачкан Миню Стайков, смята защитата

Магистратите посочиха, за 2 месеца са изготвени три експертизи и след проведените изследвания, се оказва, че здравословното състояние на обвиняемия е било обект на наблюдение от 14 лекари. С оглед тези доказателства, съдът счете, че не са нарушени правата на Стайков за лечение и не е налице опасност от укриване. Има реална опасност от извършване на ново престъпление, да въздейства върху свидетели.

Съдът не уважи искането и за нови съдебно-медицински експертизи по делото.

Припомняме, на 5 септември 2018 г. специализираната прокуратура започна разслдване и влезе в офисите на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ЕООД и "Топаз Мел" ООД. Ден по-късно стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на 8 души за участие в организирана престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

През декември Стайков беше оставен за постоянно в ареста.

5 месеца полицията не знае Стайко Стайков да е отвлечен
Обновена

5 месеца полицията не знае Стайко Стайков да е отвлечен

СДВР няма данни или подаден сигнал

На 18 март 2019 г. мярката за неотклонение "задържане под стража" на Миню Стайков беше изменена в "парична гаранция" в размер на 500 000 лв. Тогава в по-лека беше изменена и мярката за неотклонение "задържане под стража" на другия обвиняем по делото Иван Димитров - в 50 000 лв. гаранция.
С решение Спецсъда на 26 март Стайков беше върнат в ареста. Той ще бъде лекуван в МВР болница под охрана.

Частни гардове искали да изведат Стайко Стайков от МВР болница?
Обновена

Частни гардове искали да изведат Стайко Стайков от МВР болница?

С тях бил и адвокат