Още 8 обвинения за източване на еврофондове ще бъдат повдигнати, след като вчера Специализираната прокуратура и ДАНС с помощта на МВР извърши операция в пет български града. По-късно през деня стана ясно, че в Карнобат проверяваният обект е офис на Миню Стайков, а вечерта - и че има задържани лица. 

Общото обвинение е за престъпно сдружение с основна търговска дейност злоупотреба с европейски средства - 248а от Наказателния кодекс. Отделно на всеки един от тези осем души ще бъдат повдигнати още обвинения, обясни зам.-главният прокурор и административен ръководител на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Иван Гешев изрично посочи, че това са различни обвиняеми от Миньо Стайков и става въпрос за различни от досегашните програми. Гешев посочи, че обвиненията срещу Стайков са за програмата "Млад фермер", а с новите обвинения става въпрос за програмата за развитие на селските райони и втора програма за лозя.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

В рамките на това разследване Иван Гешев посочи, че доста трудно, но от ДФ "Земеделие" са успели да разберат грешката си и така прокуратурата е съумяла да спре изплащането на целите суми. Иначе са при програмата за лозята са били одобрени 7 млн. лв., получени са малко над 5 млн. лв., но след намеса на прокуратурата са били спрени 2 млн. По другата програма са били одобрени 11.5 млн. лв. Прокуратурата е успяла да спре плащанията, въпреки че имало заповеди за това.

Коментарът на Иван Гешев за действията на ДФ "Земеделие" беше: "доста време им трябваше да осъзнаят грешката си".

По думите на Гешев за да се заобиколят лимитите на програмите, е направена престъпна схема от търговски дружества, свързани в империята "Карнобат". Техните формални собственици са роднини, близки и служители на реалните собственици.

Гешев заяви, че дали е имало разпънат чадър тепърва ще се проверява, но увери, че може да има привлечени длъжностни лица от ДФ "Земеделие".

Припомняме, че на 5 септември 2018 г. Специализираната прокуратура започна разследване и влезе в офисите на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД. Ден по-късно стана ясно, че тя е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков. През декември Стайков беше оставен за постоянно в ареста.

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

До края на деня го публикуват пак, ако не е на сайта

Паралелно с това тече проверка на работата на ДФ "Земеделие", след като избухна скандала с къщите за гости, започнал от имота на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който подаде оставка.

Прокуратурата проверява и ДФ "Земеделие"

Прокуратурата проверява и ДФ "Земеделие"

Уточняват, че прокуратурата не проверява съвместно с фонда