Окръжна прокуратура -Благоевград е привлякла като обвиняем подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев за злоупотреба с евросредства.

Привлечена като обвиняема за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, е и Ана Димитрова.

Престъплението е извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление. От прокуратурата цитират и члена на обвинението - чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК. Деянието е извършено в периода месец януари 2013 г. - 14.10.2015 г. в гр. София, гр. Сандански и гр. Благоевград.

Според обвинението Александър Манолев е подбудител и помагач, а Ана Димитрова - извършител.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в размер на 2 000 лева, а на Александър Манолев - гаранция в размер на 100 000 лева.

Прокуратурата зове "гостите" на Манолев да излязат на светло

Прокуратурата зове "гостите" на Манолев да излязат на светло

Ана Димитрова е дъщеря на бавачката в семейството на Манолев

Според обвинението Манолев и Димитрова са представили неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие", Областна дирекция "Земеделие" гр. Благоевград и Дирекцията по плащания на мерките за развитие на селските района и отдел "РРА".

Това е станало в заявлението с искане за евросредства за изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански.

Неверните сведения са представени, за да получи търговецът - ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" средства от фондове, принадлежащи на ЕС - "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони - Европа инвестира в селските райони" в размер на 391 160 лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи, уверяват от прокуратурата.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.

Припомняме, че заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, след като Върховна касационна прокуратура стартира проверка срещу него по повод медийни публикации.

Това не е първият скандал около фигурата на Манолев. Миналата година Александър Манолев бе номиниран за поста на транспортния министър, след оставката на Ивайло Московски. Тогава обаче Манолев се оттегли още преди да заеме поста с аргумент "медийни публикации срещу него в една определена група". И при забъркването на името му като пореден епизод от "Апартамент гейт" Манолев определи първоначално това като координирана атака и лов на вещици.

Къщата за гости на Манолев не е проверена как се използва

Къщата за гости на Манолев не е проверена как се използва

Порожанов: Не е правен икономически анализ и на къщите за гости по ПРСР

Още преди дни стана ясно, че местната власт в Сандански отказва да сътрудничи на властите при разследването.

По-късно на кратък брифинг на говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова бяха изнесени подробности от разследването. Арнаудова бе категорична, че фактите до този момент сочат, че къщата е била използвана единствено и само от семейството на Манолев. Разследващите не са попаднали на доказателства тя да е била отдавана под наем като къща за гости.

Ана Димитрова на този етап отказва да съдейства на властите и е станало ясно, че тя няма никаква представа от стопанисване на лозе - каквито 9.7 дка е наела по документи от Александър Манолев. Ана Димитрова е дъщеря на бавачката в семейството на Александър Манолев.

Непълнолетна стопанисвала лозето на Александър Манолев

Непълнолетна стопанисвала лозето на Александър Манолев

Наказателно производство срещу него е за нецелево разходване на средства

За къщата за гости е платен туристически данък в размер на 700 лв. със задна дата, но в общината не помнят кой е платил този данък. Регистърът за гости не е открит. Относно регистъра за гости Арнаудова заяви, че той може и "да се появи, както се появяват и други документи".

От община Сандански не съдействат на разследващите и Румяна Арнаудова се закани, че ако това не се случи, ще влязат и при съпротива. Отзивчивостта е личен избор, обясни Румяна Арнаудова, а когато властите не получават съдействие: "пристъпваме към претърсване". От общината са се опитали да отложат предаването на видеозаписите на властите с аргумент, че човекът, който отговаря за тях е в отпуск до 30 април, но са се видели принудени да го направят при заповед за изземване.

От думите на Арнаудова стана ясно, че Ана Димитрова и Александър Манолев отказват да дават обяснения - като това е тяхно изконно право. Манолев е отказал да му бъде направена и криминалистическа регистрация, а също така и да попълни декларация за имотно състояние, като е поискал да си направи справка и тогава да попълни такава декларация.
Арнаудова заяви категорично обаче, че наложените мерки за неотклонение - на Манолев в размер на 100 000 лв. - отговарят на имотното състояние на двамата обвинени.

Прокуратурата е изискала и е получила информация от Търговския и Имотния регистър. Очаква се още информация от мобилния оператор дали този телефонен номер, който се вижда във всички документи, наистина е личният на Александър Манолев. Все още се получават документи, които не отговарят на истината, след извършен анализ.

В случаите, в които има имитиране на подпис, вещите лица не могат да кажат кой е имитаторът, но към настоящия момент може категорично да се каже, че не са положени от лицето, което е посочено като автор - Ана Димитрова.

Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

Той е солидарен с колегите, Борисов я прие