Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова призова всички посещавали къщата за гости на Ана Димитрова и Александър Манолев да се заявят пред властите.
Прокуратурата продължава да издирва такива заедно с регистъра за гости, който до този момент не е открит. Относно регистъра на гости Арнаудова заяви, че той може и "да се появи, както се появяват и други документи".

За къщата за гости е платен туристически данък в размер на 700 лв. със задна дата, посочи още Арнаудова, но уточни, че длъжностните лица от община Сандански не знаят кой е платил данъка.

Малко по-рано от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на Александър Манолев и Ана Димитров за злоупотреба с европейски средства - 

Румяна Арнаудова повтори, че от община Сандански не се оказали съдействие на разследващите и обясни, че едва след като са получили заплаха за изземване са ги допуснали до документацията. Арнаудова се закани, че ако не получат съдействие от общината, ще влязат в нея дори при съпротива. Отзивчивостта е личен избор, обясни Румяна Арнаудова, а когато властите не получават съдействие: "пристъпваме към претърсване".

На журналистическите въпроси дали Ана Димитрова действително съществува, Арнаудова потвърди факта, че Ана Димитрова е жив човек и посочи, че тя е дъщеря на бавачката в семейството на Александър Манолев.

Непълнолетна стопанисвала лозето на Александър Манолев

Непълнолетна стопанисвала лозето на Александър Манолев

Наказателно производство срещу него е за нецелево разходване на средства

Обемът от доказателствата към настоящия момент сочат, че къщата е използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство. Всички доказателства сочат, че действителните намерения и дейност на подалия оставка заместник-министър на икономиката всъщност е задоволяване на лични нужди, посочи още Арнаудова.

Александър Манолев е предоставил 9.7 декара лозови насаждения на Ана Димитрова, но при разпита си като свидетел тя е показала, че не знае как се отглеждат лозовите насаждения. Споменала е име на човек, когото не познава и който се грижел за лозовите масиви.

От думите на Арнаудова стана ясно, че Ана Димитрова и Александър Манолев отказват да дават обяснения - като това е тяхно изконно право. Манолев е отказал да му бъде направена и криминалистическа регистрация, а също така и да попълни декларация за имотно състояние, като е поискал да си направи справка и тогава да попълни такава декларация. Разпоредена е данъчна ревизия на двете лица.

Къщата за гости на Манолев не е проверена как се използва

Къщата за гости на Манолев не е проверена как се използва

Порожанов: Не е правен икономически анализ и на къщите за гости по ПРСР

Арнаудова заяви категорично обаче, че наложените мерки за неотклонение - на Манолев в размер на 100 000 лв. - отговарят на имотното състояние на двамата обвинени.

Припомняме, че заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, след като Върховна касационна прокуратура стартира проверка срещу него по повод медийни публикации.

Това не е първият скандал около фигурата на Манолев. Миналата година Александър Манолев бе номиниран за поста на транспортния министър, след оставката на Ивайло Московски. Тогава обаче Манолев се оттегли още преди да заеме поста с аргумент "медийни публикации срещу него в една определена група". И при забъркването на името му като пореден епизод от "Апартамент гейт" Манолев определи първоначално това като координирана атака и лов на вещици.