На брифинг в Министерски съвет и след мъжки разговор с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов, както самият Манолев обясни, помолил да бъде оттеглена номинацията му за транспортен министър.

Причината са медийни публикации срещу него в "една определена група", както каза и увери, че ще си търси правата по съдебен път. В публикациите Александър Манолев вижда още координирана атака срещу себе си.
"Със скалъпени твърдения без никакви доказателства се опитват ясно да блокират работата ми в Министерство на транспорта", обясни той.

Александър Манолев се отказва от министерския пост

Александър Манолев се отказва от министерския пост

Беше номиниран на мястото на Ивайло Московски

Според Александър Манолев се атакува целият кабинет.

Давам си сметка, че всички изявления нямат нищо общо с истината, напротив - има доказателства точно в обратната посока, подчерта Александър Манолев.
Защо точно сега някой реши да сънува подобни изявления, недоумява той.

Манолев предполага, че някой се притеснява от реформите, които ще води в транспортното ведомство. Манолев не иска да се вкарва в обяснителен режим, още по-малко да вкарва ГЕРБ и премиера.

Бойко Борисов щял да реши дали да остане заместник-министър на икономиката - поста, който заема до този момент в правителството Борисов 3.

Припомняме, че на 31 август, тримата министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки, след искане на премиера Бойко Борисов. По този начин те поеха отговорност за трагичната катастрофа край Своге, отнела 17 живота.

Въпреки напрежението, които се създаде, след Коалиционен съвет управляващите се разбраха за оставките., а номинирани за нови министри бяха главсекът Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев.

В началото на днешното заседание обаче председателят на парламента Цвета Караянчева информира, че все още не е постъпил указ от държавния глава за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Заради липсата на реакция от президента не може да се гласуват оставките и съответно новия състав на правителството.

News.bg обяснява, че визираните публикации в медии са от "Капитал", където се посочва че Александър Манолов е син на дългогодишния кмет на петричкото село Кулата, който в частния си бизнес е печелил обществени поръчки за над 3 млн.лв., с възложител държавното енергийно дружество "Мини Марица-изток".

Дружествата, изпълняващи поръчките са създадени непосредствено преди изпълнението, като за тях липсва информация.

Също така се посочва, че бизнес партньор на Манолев е Веселин Чолаков, който държи обществени поръчки в енергийния сектор за 19 млн.лв., като основни възложители са АЕЦ "Козлудуй" и "Мини Марица-изток", а бивш партньор е и общинска съветничка от Сандански Юлиана Янева, която е била обвинена за данъчни престъпления.

Публикацията свързва Манолев и с друг бизнесмен - Костадин Костадинов, убит през 2004 г.