От СДВР нямат данни за отвличането на сина на Миньо Стайков - Стайко Стайков. В продължение на 5 месеца - откакто Стайко Стайков е обявен за издирване, няма сигнал или изобщо данни за отвличане.
Това обяви главният секретар МВР Ивайло Иванов на брифинг пред журналисти.

Тази сутрин е получен сигнал на спешния телефон 112 за човек в безпомощно състояние, който се намирал на паркинг. Спешна помощ са били изчакани от приятеля на Стайков, подал сигнала. Лекари прегледали Стайков в близката къща, която е собственост на Стайков, след което взели решение да го закарат в "Пирогов". Именно от там е подаден сигнал към СДВР, че става въпрос по показания на пострадалия за отвличане.

Стайков разказал, че е бил отвлечен преди известен период от време, но този период не е уточнен.

Останалата част от разказа на Стайков е бил, че снощи между 20 и 21 часа такси го е откарало до дома му, където е бил поет от охранители. Там е бил прегледан от лекар, явно дошъл на частен преглед, като полицията знае лекаря, увери Иванов.

От СДВР нямат данни да е изхвърлен от таксито, а то е спряло и го е оставило пред дома му.

"Никой от близките му и от неговото обкръжение не е подавал сигнал, че Стайко Стайков е бил отвлечен", подчерта Иванов. Близките му твърдели, че от времето, когато е бил обявен за издирване, не са имали никакъв контакт с него.

Главният секретар на МВР увери, че от момента на издирването му са били проведени множество оперативно-издирвателни дейности, включително и контакт с множество европейски служби.

"Нямаме информация за извършено отвличане до този момент. Не казвам, че не е станало, ние нямаме такава информация", обяви главсекът.

Относно здравословното му състояние, Стайков има рана на главата, която е обработена и зашита. Другите травми са леки. Стайков и в момента се намира в болница.

Синът на Миньо Стайков - Стайко Стайков разбрал на 27 януари, че е издирван и е изразил желание да сътрудничи на прокуратурата, обяви от своя страна наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Той допълни, че прокуратурата е сезирала Интерпол за задържането на сина на Миньо Стайков - Стайко Стайков.

Назначена е експертиза за здравословното му състояние и дали може да участва в съдебното производство. Има издадено постановление за 72-часово задържане. Ако състоянието му позволява, се очаква да бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Кънев припомни, че е получавал редица доклади от спецчастите от чужбина, ГДНП и СДВР, разпитали са близките му и никой от тях не е заявил, че Стайко Стайков е бил отвлечен.

"Ние не знаем дали той е бил отвлечен", подчерта прокурорът.

Адвокатът ще бъде призован за отсъствието на Стайко Стайков и ще отговаря за неговите изявления къде се е намирал обвиняемият, докато Интерпол са го издирвали.

В телефонен разговор с прокурора адвокатът също така не е споменал, че клиентът му се намира в болница, че е ранен или че е отвлечен. Прокурорът Кънев разбрал допълнително от СДВР за този сюжет.

От думите му стана ясно, че адвокатът, който е защитавал Стайков, имал подписано пълномощно, но не може да бъде допуснат отново като защита по делото, защото е представлявал процесуално неговите близки.

"Има процесуално нарушение и не можем да го допуснем до разпит", обясни прокурорът.

Припомняме, по-рано през деня бе съобщено, че издирваният от Интерпол Стайко Стайков е бил отвлечен, малтретиран и захвърлен. Той е открит от свои близки в района на София. Преди да стане ясно, че е отвлечен, неговият адвокат е внесъл документи в Спецсъда, че Стайко Стайков бил готов да съдейства.

В ареста е баща му - бизнесменът Миню Стайков.

Припомняме, на 5 септември, специализираната прокуратура започна разследване и влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.

Ден по-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Става въпрос за собственика на "Винпром Карнобат" и "Сис индустрийс" Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и още петима с инициали Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д.

Тогава Стайко Стайков не беше открит и го обявиха за издирване в Интерпол.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е забравила да внесе шест тома от материалите по делото.

През ноември Спецсъдът запорира имуществото на Миню Стайков. Месец по-късно го остави за постоянно в ареста.

На заседанието по делото от 11 декември Миню Стайков влезе в инвалидна количка. Според защитата му, за престоя зад решетките той е отслабнал с 10 кг.