Специализираната прокуратура иска и постоянен адрес за собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков. На петима от обвиняемите обвиненията са предявени, за едно от лицата е издадена европейска заповед за арест Стайко Стайков, а друг от обвинените е обявен за общодържавно издирване.

Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг, посветен на разследването по случаите "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз Мел".

Тя обясни, че са повдигнати обвинения на собственика на "Винпром Карнобат" и "Сис индустрийс" Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и още петима души.

"Предмет на разследване са престъпленията, а не фигурите", изтъкна Начева и няколко пъти каза, че семейства и фамилии не се разследват.

Междувременно от МВР разпространиха и видео с проведените операции.

Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая "Карнобат". Всички се явяват свързани лица, посочи Начева. Инкриминираният период е от 2009 г. до 2018 г. В момента агенция "Митници" извършва инвентаризация на всички складови помещения.

Начева припомни, че под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли 2018 г. е установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Спецпрокуратурата обвини Миню и Стайко Стайкови и сина на кмета на Карнобат

Спецпрокуратурата обвини Миню и Стайко Стайкови и сина на кмета на Карнобат

За продажба на алкохол без бандерол, укриване на данъци и пране на пари

Образуваното досъдебно производство е за участие на организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари, поясни тя.

До момента са заложени 40 данъчни ревизии на различни дружества, претърсени са 38 адреса. Открити са и печати на кухи фирми, сред които и една банка, която оперира на територията на страната ни.

Печатът на банката е открит в дома на счетоводител на една от фирмите, който пред разследващите заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство. Мъжът е със средно образование.

Лицата, свързани с въпросната фабрика, и установените на място по един или друг начин, са свързани с търговски дружества. Сезирана е агенция "Митници", ще бъдат извършени и ревизии на дружествата, добави Начева. Тя обясни и че е установено, че преди години в СГП са се водили няколко разследвания по отношение на данъчни измами, но делата са прекратени. В момента се преценява, но част от събраните доказателства тогава, ще бъдат използвани в момента.

Открити са цигари за 3 милиона лева, натоварени в превозно средство.

Четири незаконни фабрики за производство на цигари разкрили в МВР
Обновена

Четири незаконни фабрики за производство на цигари разкрили в МВР

Тютюнът бил от село Калугерово, печатните материали - от Варна

Наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев коментира, че във фабриката за цигари са използвани изключително професионални машини, а режимът на работа е позволявал производството на 1 000 мастер бокса за една седмица. Произведените цигари са били предназначени за нашия пазар, но и за чужбина.

Произвеждали са се известни марки. Трябва да съберем всички доказателства и да внесем обвинителен акт в съда, който да допринесе за осъдителни присъда на въпросните лица, подчерта Кънев и добави, че целта е да се стигне до ръководителите на организираната престъпна група.

Оръжието, открито при обиските, е законно притежавано. Нарушен е обаче разрешителният режим за съхранение, уточни на журналистически въпрос Ангел Кънев.

Миню Стайков задържан при спецакцията срещу нелегален цех за цигари

Миню Стайков задържан при спецакцията срещу нелегален цех за цигари

Сградата е собственост на сина на кмета на град Карнобат, уточни Гешев

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков помагал финансово на община Карнобат с малки суми. Основно за празници на града, когато част от разходите се поемат от фирмите на Стайков. Вчера кметът на Карнобат определи Миню Стайков като коректен данъкоплатец.

Припомняме, също вчера, депутатът от ОП Емил Димитров - Ревизоро представи снимки на фабриката за налегални цигари. Тя е открита през юли. Това е голям успех, коментира Димитров за акцията, в която излезе името на Миню Стайков. Притеснен съм, че много от изследванията не хванаха слона в магазина, коментира Ревизоро.

 

Припомняме, на 31 август,  специализираната прокуратура влезе в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица".

Следствените действия се извършвали в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, която била създадена с цел укриване на данъци в големи размери, като за целта били подправяни данъчни документи, уточняват от прокуратурата.