Пловдивски полицаи разкрили престъпна схема за производство на незаконни цигари. Повдигнати са обвинения на 23-ма души за държане на акцизни стоки без бандерол. Те могат да бъдат лишени от свобода за срок от 2 до 8 години. Четирима са обявени за издирване, съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив.

Открити са четири фабрики, където се произвеждат цигарите. Те са в Тутракан, Горна Оряховица и в Дупница.

Фабриките били снабдявани с тютюн от модерно оборудвана база в пазарджишкото село Калугерово. Ползвали материали от печатница във Варна. В разследването вече участват осем областни дирекции на МВР.

Общото количество на иззетите акцизни стоки без бандерол, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт - цигарите, обслужващата ги техника - мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др.

Иззети са още 11 камиона, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях. Полицаите са иззели и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол.

Иззети са и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив - пране на пари.

От 02 часа на 24 август 2018 г. до края на същия ден са извършени 14 претърсвания и изземвания, огледи и др. следствени действия на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна.

Всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари с материалите /тютюн, хартия, картон, целофан, фолио, ципер, филтри и др./, необходими за изработването им, които са намерени и иззети от пригодените помещения.

При проведените следствени действия са участвали прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив заедно със служители от сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив.

На четирима от обвиняемите са взети мерки за неотклонение "парична гаранция". Другите 19 обвиняеми са в ареста за срок от 72 часа. Досъдебното производство продължава с активни следствени действия.