ГДБОП и Специализираната наказателна прокуратура разбиха организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари от фабрика за незаконно производство на цигари край Карнобат.

Става въпрос за 1 000 мастер бокса цигари на един цикъл, което означава, че печалбата е от близо милион и половина лева на седмица на черно и 6 милиона на месец. Това обяви заместник-главния прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг в специализираната прокуратура.

Задържани са над десет лица и когато се съберат достатъчно доказателства, тогава ще се повдигнат обвинение. 

Работниците са доведени от Армения, не са излизали от фабриката, имало е всякакви удобства.

Сградата е собственост на сина на кмета на град Карнобат, обясни прокурорът.

Справка на news.bg показва, че кметът на Карнобат Георги Димитров е бил общински съветник от БСП, включтелно и председател на общинския съвет в града. На последните избори се явява като независим кандидат за кметския пост.

Спецпрокуратурата нахлу във "Винпром Карнобат"

Спецпрокуратурата нахлу във "Винпром Карнобат"

Прокуратурата има доказателства за данъчни престъпления в големи размери

На журналистически въпроси дали Миню Стайков, собственикът на "Винпром Карнобат", е задържан, Иван Гешев отговори: "Най-вероятно."

Специализирана прокуратура има сериозната задача да работи в борбата срещу организираната престъпност в сериозен сегмент и именно поради тази причина преди два месеца не е било повдигнато обвинение, припомни Гешев и посочи, че фабриката функционира от 2015 г.

Всичките 19 задържани за нелегалните фабрики за цигари остават в ареста

Всичките 19 задържани за нелегалните фабрики за цигари остават в ареста

По делото са събрани 9 тома доказателства

Все още се събира различна информация, доказателства и документи. Във фабриката се извършват проверки от НАП и Агенция "Митници".

Ако някой укрива данъци и пере пари го правят физическите лица, а не конкретно "Винпром Карнобат", уточни Гешев.

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Спецпрокуратурата тършува в офиси в хотелите "Маринела" и "Марица"

Заради укриване на данъци от фирми

Относно издирването на семейство Арабаджиеви от Интерпол, Гешев посочи, че парите, които са укрити от тях са 10 милиона лева. Те могат да се използват като веществено доказателство и да се изземат напълно от съда, ако сметнат, че е необходимо, обясни прокурорът.

Няма връзка между Ветко и Маринела Арабаджиеви и незаконната фабрика за цигари. Към момента обвиняеми няма, уточни заместник-главния прокурор.