Бизнесменът Миню Стайков е поискал отвод на наблюдаващия прокурор по неговото дело Ангел Кънев, информират от прокуратурата.

Мотивите на Стайков за това са, че Кънев имал връзки с негов конкурент (собствениците на "Винпром Пещера"), както и че упражнил натиск върху обвиняем.

Според данните на прокуратурата освен по делото на Стайков, Кънев наблюдава и друго дело, образувано на 9 октомври 2018 година. Делото е срещу извършвани данъчни и документални престъпления, както и престъпления против паричната и кредитната система. Деянията били извършвани в периода от месец януари 2015 година до октомври 2018 година.

На 2 май Стайков подал исканията си за отвод на Кънев от двете дела. Според прокуратурата обаче бизнесменът и обвиняем няма никакво процесуално качество по второто дело. Абсолютно същото искане за отвод на Кънев е постъпило и от свидетел по второто дело.

Проверяват офис на Миню Стайков в Карнобат
Обновена

Проверяват офис на Миню Стайков в Карнобат

Разпитват служителите

Исканията са идентични, казват от обвинението. 

Мотивите на Стайков и свидетеля по второто дело:

- неправомерни действия на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на Стайков и членове на неговото семейство;

- за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем, с цел даване на лъжливи показания;

- за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества (собствениците на "Винпром Пещера"), за които се сочи, че са конкуренти на бизнеса, развиван от Стайков и притежаваните от него търговски дружества. Това твърдение било мотивирано с данни за покупки на недвижими имоти от страна на прокурора.

Арести след полицейската акция във "Винпром Карнобат"

Арести след полицейската акция във "Винпром Карнобат"

Задържана е дъщерята на търговския директор Емил Пилев

По исканията за отводи незабавно се е произнесъл прокурор от Апелативната специализирана прокуратура. Те са отхвърлени, със следните мотиви:

- твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство били голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства;

- същото се отнасяло и до твърденията на обвиняемия Стайков за упражнен натиск от прокурор Ангел Кънев върху обвиняем при провеждането на разпит на 5 септември 2018 г. в град Карнобат.
От извършената проверка по повод на това твърдение се установило, че на посочената дата прокурор Кънев изобщо не е бил в Карнобат. Процесуално-следствените действия по делото (по което е привлечен като обвиняем и Миню Стайков) на 5 септември 2018 г. в Карнобат са извършвани под ръководството на друг прокурор от Специализираната прокуратура;

- напълно неоснователни били и твърденията на Миню Стайков за близки връзки и познанство на прокурор Кънев с физически лица и търговски дружества развиващи конкурентен бизнес.

Проверка на последните твърдения била извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че:

- през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма "Агрион";

- както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти (закупувани от частни лица), били придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки били извършвани по банков път;

- паричните средства за тези сделки били с ясен и деклариран по съответния законов ред произход.

- прокурор Ангел Кънев не познавал и нямал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обв. Стайков като конкуренти.

Прокуратурата защитава Кънев, твърдейки, че срещу него се осъществява атака, която цели да го компроментира. Неслучайно тези искания били разпространени в определени медии преди официалното им депозиране в съответната прокуратура, пишат от обвинението.

"Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на Стайков в София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност", пише още в прессъобщението.

Оставиха Миню Стайков в ареста

Оставиха Миню Стайков в ареста

Той ще се лекува в МВР болницата под охрана