Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е депозирал заявление до КПКОНПИ, с което настоява да се публикуват всички данни от подадената от него декларация за 2017 г., включително данните по отношение на съпругата му, съобщават от Министерството.

От МЗХГ посочват, че в декларацията са посочени всички обстоятелства по отношение на Порожанов и на неговата съпруга. Те уточняват и че при попълването на документа не е направена отметка за нито едно от посочените обстоятелства:

  1. Наличие на фактическа раздяла
  2. Не живее заедно със съпругата си и няма общо домакинство и няма да декларира нейното имущество и доходи на основание чл.37, ал. 5 от ЗПКОНПИ
  3. Фактическо съжителство на съпружески начала.
Порожанов сам поискал доходите и имотите на съпругата му да останат тайна

Порожанов сам поискал доходите и имотите на съпругата му да останат тайна

Проверката на КПКОНПИ е приключила с доклад за несъответствие

Предвид липсата на отметка в посочените по-горе колони механичното пренасяне на ЕГН-то на съпругата му от предходната колона, в която са посочени имената и ЕГН-то за съпругата, в колоната за случаите по чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ за "фактическо съжителство на съпружески начала", не отговаря на действителното положение и не следва да се счита за нежелание за публикуване на информация относно лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, посочва се в становището на министерството.

От ведомството подчертават и че за единственото установено от комисията несъответствие - непопълнени трудови доходи от заеманата длъжност за 2017 г. - е подадена коригираща декларация и е представена необходимата информация.

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

Порожанов не знае къде на сайта е списъкът с къщи за гости

До края на деня го публикуват пак, ако не е на сайта

Припомняме, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов беше разпитан в качеството си на бивш ръководител на ДФ "Земеделие" в рамките на разследването за източване на европейски пари по програмата "Млад фермер". Разследването се води във връзка с обвиненията срещу алкохолния бос Миню Стайков. Според обвинението той е използвал като поставени лица децата на свои служители, които са спечелили субсидии за милиони левове.

Едновременно с това обаче името на Порожанов като ръководител на Държавния фонд бе замесено и по аферите с къщите за гости - по този сюжет също тече проверка, разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров. На този етап няма информация за разпитани, а привлечени като обвиняеми до този момент подалият оставка зам.-министър Александър Манолев и поставеното му лице Ана Димитрова.

Вчера се появи информация, че Порожанов е декларирал е пред КПКОНПИ, че не желае да бъде публикувана информация за съпругата му.