Без дебати в парламента стана факт поредната министерска промяна в кабинета "Борисов 3" - Десислава Танева бе избрана за нов земеделски министър на мястото на Румен Порожанов.

Рокадата в правителството представи вицепремиерът Томислав Дончев. 121 депутати бяха "За", 5 се обявиха "против" смяната в земеделското ведомство.

След това Танева положи клетва като поредния министър на Борисов.

Припомняме, вчера земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка, която бе приета от министър-председателя Бойко Борисов. На мястото на Порожанов бе предложена досегашната председателка на земеделската комисия Десислава Танева.

Борисов не бързал да иска и приема оставка

Борисов не бързал да иска и приема оставка

Зам-шефката на ДФ Земеделие все още била на работа

Смени в Държавен фонд "Земеделие" планира новият земеделски министър Десислава Танева. Иванка Багдатова напуска фонда, както обясни Танева в кулоарите на парламента.

Новоизбраният министър планира и смени в политическия кабинет на ведомството. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост, смята Танева. Това е най-тежкото министерство, по мнението й.

Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието, каза Танева. Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, разкри още тя.

Министърът подчерта, че смяната идва в момент на изострена предизборна кампания. В сектора има репутационни проблеми, смята Десислава Танева.

Валери Симеонов: Схемите в земеделието продължават

Валери Симеонов: Схемите в земеделието продължават

Президентът се държи повече като кандидат за евродепутат

ВМРО не са дълбоко разочаровани от оставката на Румен Порожанов. Това стана ясно от коментара на зам.-председателя на коалиция Обединени патриоти Искрен Веселинов в парламента. С него воеводите имали редица разминавания. Сега те се надяват с новия екип на Земеделското министерство да работят по-добре.

В Земеделското министерство остава същият модел, убеден Румен Драганов

В Земеделското министерство остава същият модел, убеден Румен Драганов

Според Антоанета Христова Порожанов не се е справил с кризата в ДФ "Земеделие"

Въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите. Тази позиция изрази от името на ДПС Халил Летифов в парламента. Това е мнозинство на националисти и популисти, подчерта депутатът. Това правителство с това мнозинство е вредно за страната, категорични са от ДПС. Летифов отговори на вчерашните думи на Корнелия Нинова, че половината министри ги посочил Делян Пеевски. Според него левицата била част от популизма и национализма.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отдавна настоявал за оставката на Румен Порожанов. Оставката на Румен Порожанов е закъсняла, подчерта ой пред медиите в НС. Аз исках смяната му по-рано заради лобизъм, обясни патриотът.

Десислава Танева познавала сектора. Дано не се поддава на лобизъм, пожела Валери Симеонов. Според него, Порожанов бил подложен на явен лобизъм за промяната на наредбата за училищен плод и мляко. Лично съм я поискал оставката от Бойко Борисов на председателски съвет, поясни лидерът на НФСБ. Той иска още смени в МЗХ. Има основание да се извършват промени и по регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и да деребействат, недоволен е патриотът.

На Порожанов едва ли ще му се случи нещо от страна на прокуратурата

На Порожанов едва ли ще му се случи нещо от страна на прокуратурата

Очевидно на Борисов му е трудно да освобождава министри, назначени по договорка с други силови фактори във властта

Десислава Танева вече е била министър на земеделието и храните във второто правителство на Бойко Борисов - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г.

Преди това е била председател на Комисията по земеделието и горите в 41 НС.