"Няма смяна на модела - има подмяна на един изпълнител с друг". Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред bTV по повод смяната на земеделския министър Румен Порожанов с Десислава Танева.

"Десислава Танева не е по-различна от г-н Порожанов. Тя е човекът, който е виновен за това, което се е случило в периода на нейното министерстване. На всички ни е ясно, че става дума за един грабеж на европейски фондове и на всички ни е ясно, че той се управлява от най-високо място, а не от министрите", каза Драганов.

Без дебати - Десислава Танева стана земеделски министър
Обновена

Без дебати - Десислава Танева стана земеделски министър

Танева обеща да освободи шефа на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова

Според него не сменяме Порожанов с по-добър, а с човек, който ще прикрива корупцията.

Политологът Даниел Смилов смята, че проблемът с оставките в ГЕРБ е системен. По думите му не трябва да се сменяват само хора, а моделът на управление.

"Моделът, който се наложи, т.н. "скрита коалиция" между ГЕРБ и ДПС, която управлява и дава привилегии на управляващите. Тези привилегии могат да бъдат като при казуса КТБ - пред очите на Държавния надзор една банка беше разграбена.

Случаят се е повтори и в ДФ "Земеделие" - хора близки до властта, вместо да използват парите, както трябва, са си построили къщи с тях, каза Смилов.

Политическият психолог Антоанета Христова смяна, че досегашният земеделски министър Румен Порожанов не се е справил с кризата в ДФ "Земеделие", не е защитил управлението си и не е действал бързо.

На Порожанов едва ли ще му се случи нещо от страна на прокуратурата

На Порожанов едва ли ще му се случи нещо от страна на прокуратурата

Очевидно на Борисов му е трудно да освобождава министри, назначени по договорка с други силови фактори във властта

"Действието на Борисов е правилно от гледна точка на интереса на ГЕРБ. Партията се намира в тежка криза, която се опитва да управлява", каза Христова.

Според политическия психолог, в криза, институцията има две възможности - да превърне кризата в положително развитие или да загине. Това, което прави ГЕРБ е да види всички пукащи звена, допълни Антоанета Христова.