Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов изрази надежда, че за нарушенията с къщите за гости ще платят тези, които са злоупотребили.

Пред bTV той обясни, че при сегашната ситуация, въпреки че Държавен фонд "Земеделие" постановява, че някой е виновен и му определя размера на санкцията, която трябва да заплати, тези пари не могат да се съберат обратно, защото самата методика е обменена от ВАС.

Найденов посочи, че тази методика е разписана през 2016 г. от тогавашния земеделски министър Румен Порожанов, но според него ставало въпрос за правен пропуск.

Найденов уточни, че не желае да оправдава Порожанов, но когато той е подписал въпросния акт, преди него е имало поне десет други подписа.

Смятам, че това е законодателен пропуск - не можеш да дадеш изключителни права на Държавен фонд "Земеделие" и да не му разпишеш едно основно право - да издава нормативни актове, посочи бившият министър.

Според него обаче важното е какво ще последва занапред. Найденов напомни, че Комисията по земеделие в Народното събрание спешно е предприела поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които да упълномощи директора на ДФЗ да може да издава тази наредба, като поправката трябва да влезе със задна дата и по този начин всички нарушители да могат да бъдат санкционирани.

Санкциите за къщите за гости не се отменят, успокояват от фонд "Земеделение"

Санкциите за къщите за гости не се отменят, успокояват от фонд "Земеделение"

Отменената от съда методика не е основание, а част от процедурата по мотивиране

Той обаче изрази притеснение, че това може да се разтълкува като нарушение на закона, тъй като става въпрос за извънредно законодателство, което би трябвало да се изготви от юристи. Освен това Найденов не изключва възможността група депутати да сезират Конституционния съд или президентът да наложи вето и в този случай ще има връщане към изходна позиция.

Недобросъвестни бенефициенти могат да се обърнат и към Съда за правата на човека в Страсбург, защото ще кажат, че вече са осъдили ДФЗ, на последна инстанция ВАС е отменил тази методика, а сега със специално законодателство се връщат в изходна позиция, поясни бившият министър. Според него това било добро основание законодателният акт да бъде атакуван и ако отпадне, няма как да бъдат събрани наложените санкции.

Запитан кой ще плаща в този случай Найденов бе категоричен, че тогава санкциите остават за сметка на републиканския бюджет, защото ЕК няма да ги признае като разходи.

Да се надяваме, че това законодателство ще успее да мине, защото то не касае само селските къщи, методиката касае всички нарушители на правата на ДФЗ и ако този процес не бъде регулиран, изпадаме в ситуация държавата да претърпи големи загуби, заяви Найденов.

Той посочи, че до момента са наложени санкции за около 10 млн., но колко от тях ще бъдат върнати, той не знаел. Порожанов обаче бе категоричен, че ако законодателството не се промени, тези пари едва ли ще бъдат събрани обратно.

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии

Припомняме, бившият министър на земеделието Румен Порожанов бе директор на фонд "Земеделие" от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г. Преди месец се разгоря скандал именно покрай парите от тази програма, които са отишли в частни вили, а не за развитие на туризма в България. Тогава Порожанов, тогава все още министър на земеделието, увери, че при установяване на нарушения парите ще бъдат върнати точно според методиката.

В скандала се намеси с коментар и премиерът Бойко Борисов, който поиска при нарушение виновните веднага да се дават на прокурор и увери, че парите ще бъдат върнати от злоупотребилите с тях. Прокуратурата започна проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства.

До момента на избухването на скандала от Държавен фонд "Земеделие" са направени проверки на около 18% от всички къщи за гости. Тогава земеделският министър Порожанов посочи, че риск анализът е за 5%.

По стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Методиката за санкции по Програмата за селските райони е нищожна

Методиката за санкции по Програмата за селските райони е нищожна

Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт

Скандалът вече струва оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен в злоупотреба с евросредствапри изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лева.

Информация, че телефонът й е на сайта за контакти с къща за гости пък доведе до отстраняването и на повод за на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова.

Миналата седмица от ДФЗ увериха, че санкциите след плащане за установени нарушения при проекта по Програмата за развитие на селските райони не се отменят и ще се плащат от нарушителите, след като ВАС отмени наредбата с мотива, че директорът на Държавния фонд няма по конституция правомощията да разписва такава методика, тъй като не е овластен за подобна нормотворческа дейност. ВАС постановява, че методиката за определяне на санкции след плащане е нищожна.

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация