Санкциите след плащане за установени нарушения при проекта по Програмата за развитие на селските райони не се отменят и ще се плащат от нарушителите. Това заявяват от ДФ "Земеделие" в уточнение на вчерашното изявление, че ще изпълнят моментално решението на ВАС, с което бе отменена наредбата, по която се налагат тези санкции.

Решението на ВАС е окончателно и се мотивира с това, че директорът на Държавния фонд няма по конституция правомощията да разписва такава методика, тъй като не е овластен за подобна нормотворческа дейност. ВАС постановява, че методиката за определяне на санкции след плащане е нищожна.

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 - 2013г. е част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения от страна на бенефициентите. Методиката обаче не е и основание, обясняват от ДФ "Земеделие". Основанието за налагане на санкции е нарушение на договорни и нормативни задължения и произтича пряко от прилагането на Регламент 1306/2013 на ЕС. В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, като те остават за сметка на нарушителите.

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

Порожанов не виждал пряка опасност от загуба на евросредства

ДФ "Земеделие" ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 - 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда.

Припомняме, бившият министър на земеделието Румен Порожанов бе директор на фонд "Земеделие" от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г. Преди месец се разгоря скандал именно покрай парите от тази програма, които са отишли в частни вили, а не за развитие на туризма в България. Тогава Порожанов, тогава все още министър на земеделието, увери, че при установяване на нарушения парите ще бъдат върнати точно според методиката.

В скандала се намеси с коментар и премиерът Бойко Борисов, който поиска при нарушение виновните веднага да се дават на прокурор и увери, че парите ще бъдат върнати от злоупотребилите с тях. Прокуратурата започна проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства.

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Прокуратурата търси връзки на служебни лица с къщите за гости

Освен това ще се проверят и къщите, които са построени в забранени територии

 

До момента на избухването на скандала от Държавен фонд "Земеделие" са направени проверки на около 18% от всички къщи за гости. Тогава земеделският министър Порожанов посочи, че риск анализът е за 5%.

По стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация

Скандалът вече струва оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе обвинен в злоупотреба с евросредства при изграждане на къща за гости в местността "Чинар куши", землището на гр. Сандански на стойност 391 160 лева.

Информация, че телефонът й е на сайта за контакти с къща за гости пък доведе до отстраняването и на повод за на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова