Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е по-малко вероятно да договорим разсрочено плащане с "Локхийд Мартин" по сделката с изтребителите. Според Горанов обаче държавата ни има възможност да плати сумата наведнъж, а не както настояваше военния министър Красимир Каракачанов - на вноски.

С позицията си финансовият министър се разминава от създалото се мнение, че преговорите ще се водят основно за разсрочване на плащането. Изказвания в такава насока направи неведнъж именно Красимир Каракачанов.

По думите на Горанов сумата за изтребителите е доста сериозна, но за радост, държавата би могла да я плати наведнъж. Той не отговори дали става въпрос за заем, но повтори, че може да си позволим да я платим наведнъж. Горанов допълнително посочи, че страната ни все още е в преговори за разсрочено плащане и все още има вероятност такова да бъде договорено. До есента страната ни трябва да бъде наясно с всичко.

Каракачанов предпочита разсроченото плащане

Каракачанов предпочита разсроченото плащане

Проектът за модернизация на сухопътните войски закъсня

Горанов обясни, че със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие, но това, в което е убеден е, че изтребителите са най-оптималният за България вариант. Той се надява да бъде постигната оптималната цена.

"След като сме членове на НАТО и това усилие трябва да бъде направено", акцентира Горанов.

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО

Припомняме, че Американският конгрес одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България преди няколко дни, след което в България се разгоря дискусия за цената, която американците искат от нас за закупуването на изтребителите. Няколко пъти военният министър Красимир Каракачанов обясни, че гласуваното е само финансовата рамка, максималната сума, а не окончателната цена на сделката. 

В момента текат преговори с "Локхийд Мартин" по окончателните параметри на сделката, като от българска страна е сформирана делегация с представители на четири министерства

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв., но след това бе прието допълнително решение, според което се допуска отклонение от посочената цена.