Депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили.

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО.
БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля" гласуваха против. Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не участва в гласуването.

За гласуваха 130 депутати, против - 84.

Нинова провидя ново мнозинство от ГЕРБ-ДПС-ВМРО

Нинова провидя ново мнозинство от ГЕРБ-ДПС-ВМРО

Левицата не подкрепя решението за преговори за Ф-16

Сега премиерът ще трябва да сформира преговорен екип от четирима министри, които да преговарят с американската страна.

В началото на дискусията за F-16 депутатът от БСП Антон Кутев запита къде са премиерът и президентът по време на дебатите в пленарна зала.

От трибуната в Народното събрание бившият вицепремиер Валери Симеонов заяви, че дебатите са позорни и срамни и той е твърдо против преговорите за F-16.

Веселин Марешки подчерта, че неговата партия ще инициира рефендум за за закупуването на изтребители.

В изказването си пък Волен Сидеров настоя да преговаряме с Русия за военни самолети.

Румен Гечев от БСП беше категричен, че от партията му "няма да гласуват, за да си разпределят милиардите, а българската армия да умира".

След това Цветанов отчете смяна в поведението на летеца Румен Радев, който твърдял, че е много важно да се закупи F-16.

По време на дебатите в НС соцлидерът Корнелия Нинова, заяви, че решението за изтребителите е било предрешено. По думите ѝ то ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, в които тя провидя ново мнозинство.

От ДПС застанаха зад правителството и подкрепиха мандата за преговори с аргумента, че неизменно поддържат евро-атлантическата ориентация на страната. Според Мустафа Карадайъ купуваме сигурност, а не просто бойни самолети.

Военният министър Красимир Каракачанов, който присъства в зала, се противопостави на предложението на Валери Симеонов за нов конкурс.

"За пореден път станахме свидетели на един дебат, с който политическите сметки надделяха над националните интереси", коментира вицепремиерът.

"Отклонението на цената няма да е драстично", увери още Каракачанов. Министърът е против да се внушава на обществото, че то ще бъде ощетенопо някакъв начин, ако закупим изтребители.

Посолството на САЩ и Lockheed Martin приветстват решението за преговори

Посолството на САЩ и Lockheed Martin приветстват решението за преговори

Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашия съюзник в НАТО, се казва в позицията н апосолството