Посолството на САЩ и Lockheed Martin приветстват решението на Народното събрание за започване на преговори за закупуване на изтребители за българските военновъздушни сили.

Минути след гласуването в Народното събрание от Посолството на САЩ в България изпратиха до медиите своята позиция, последваха ги от Lockheed Martin.

"Посолството на САЩ приветства решението, прието днес от Народното събрание, за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16 Block 70 от Локхийд Мартин. Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашия съюзник в НАТО", се казва в позицията. 

От фирмата-производител заявяват отново, че изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО.

"Военновъздушните сили на страната ни ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер Lockheed Martin.

"Ще продължим да подкрепяме правителството на САЩ и нашите нови български партньори по време на преговорите по договора", заявява Джeймс Робинсън, директор Международно бизнес развитие на F-16 в Lockheed Martin.

Атлантици за избора на F16: Националната отговорност победи лобизма

Атлантици за избора на F16: Националната отговорност победи лобизма

Летището в Граф Игнатиево да носи името на Димитър Списаревски…

Припомняме, решението за даване на мандат за прегорови мина в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. За гласуваха 130 депутати, против - 84. БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля" гласуваха против.

Припомняме, правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет, след като до 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."
Изборът на комисията беше защитен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.