Правителството иска да получи мандат от Народното събрание да започне преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет.

Това обяви вицепремиерът и военният министър Красимир Каракачанов след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

За модернизацията на бойната ни авиация без емоции и пристрастия

За модернизацията на бойната ни авиация без емоции и пристрастия

Между F-16, Грипен и Юрофайтър лош самолет няма. Евгени Кръстев задава важния въпрос - кой би бил най-добрият избор, така че максимално да компенсираме загубеното време

Другите искания, които поставя правителството пред Народното събрание, са да разгледа и приеме доклада на Министерски съвет по въпроса за изтребителите и да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор.

Управляващите настояват от Народното събрание да възложи на министър-председателя на Република България да създаде организация за преговорите, в които да участват военният министър, финансовият министър и министрите на вътрешните работи и на икономиката.

Локхийд Мартин ни уверяват за съвместимост с НАТО за десетилетия с F-16

Локхийд Мартин ни уверяват за съвместимост с НАТО за десетилетия с F-16

F-16 блок 70 ще се произвежда в Грийнвил, щата Южна Каролина

Правителството иска проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект на инвестиционен разход в нов тип боен самолет.

Каракачанов обясни, че ако Народното събрание не даде желаните от тях правомощия, то правителството ще се съгласи с решението на парламента.

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

Какво ще спечели България с актуализираните оферти за изтребители?

При всяко едно положение обаче да бъдат възстановени в максимален обем боеспособностите на българките въоръжени сили, призова той.
Каракачанов иска да осигури авиацията на военновъздушините сили за години напред.

Вицепремиерът припомни, че от вчерашното изявление на Белия дом е станало ясно, че САЩ са съгласни с финансовите рамки, които предлага българското правителство за закупуването на изтребител. Той обаче не можа да каже с колко милиона лева ще бъде намалена цената.

Каракчанов заяви отново, че не е имало никакъв политически натиск върху него. Той припомни, че до 21 декември една част от обществото или така наречените измислени евроатлантици са го критикували, че е бил американски човек, а други са твърдяли, че бил руския човек.

Спорът не е за избора на изтребител, а за процедурата

Спорът не е за избора на изтребител, а за процедурата

Според Бойко Ноев изборът е политическо решение

"Аз не съм нито руският, нито американският човек, а съм бългаски националист, който защитава българските национални интереси. Всички други твърдения са несериозни", даде да се разбере вицепремирът.

Каракачанов отбеляза, че срокът на доставка на изтребителите ще бъде по-голям от предварително записания. "Въпросът е колко ще бъде това отклонение", обясни военният министър.

Преговорите със САЩ няма да бъдат в едно измерение, а те ще бъдат многократни, обясни вицепремиерът.

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Според него това е троен удар по България

По думите му този въпрос няма как да бъде решен без ратификация на Народното събрание. Припомняме, че вчера от БСП заявиха вече, че няма да подкрепят правителството искане.

На свой ред началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира, че нов изтребител е крайно необходим на военновъздушните ни сили. Той се надява в най-скоро време да се сключи договор при най-изгодните условия за държавата.

Ген. Боцев изрази надежда и Народното събрание да даде мандат на правителството да продължи преговори със САЩ, за да може да бъде подписан договорът за закупуването на нов тип боен самолет.

Той благодари на съвместната комисия, която, по думите му, си е свършила перфектно работата.

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата била напълно завършена и самолетите били окомплектовани

По думите на командира на Военновъздушните сили генерал майор Цанко Стойков даването на мандат за преговори от Народното събрание би било исторически момент за българската авиация.

Шефът на ВВС подчерта, че F-16 са нови и модерни изтребители, които имат най-новото оборудване и въоръжение. С тях се очаква да бъдат изпълнени всички задачи, които се поставят пред военновъздушните сили занапред.

Според него това, че не се е върнала процедурата по избор на нов изтребител в изходно положение, заслужава благодарности.

Ненчев обвини президента, че създава хаос при избора на изтребител

Ненчев обвини президента, че създава хаос при избора на изтребител

Решението в Народното събрание ще бъде в ръцете на Ахмед Доган

Министърът на икономиката Емил Караниколов също заяви, че се надява парламентът да даде мандат на правителството да започне преговори с правителството на САЩ за закупуването на нов тип боен самолет.

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерския съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Радев да адресира своя призив към себе си…

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година, което пък отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2. Преди това нееднократно Румен Радев критикува процедурата и дори призова политическите партии и институциите за "радиомълчание" по темата

В отговор на последните критики на Радев скочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм. Действията на правителството бяха защитени и от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вчера от БСП обявиха позицията си в парламента - те няма да подкрепят искането на правителството за започване на преговори със САЩ.

БСП ще гласува против предложението на МС за нов изтребител

БСП ще гласува против предложението на МС за нов изтребител

Правителството с решението не защитава интересите на страната