Предложението на САЩ и американския отбранителен концерн Lockheed Martin за последната модификация на F-16 е препоръчваната оферта от комисията. Припомняме, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Нито една от офертите на Италия, САЩ и Швеция обаче не съдържа достатъчно информация, затова междуведомствената комисия по оценка на офертите не приключва работата си с окончателно решение. 

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

Какво ще спечели България с актуализираните оферти за изтребители?

На брифинга в Министерство на отбраната с ресорния министър Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник военния министър Атанас Запрянов стана ясно, че офертите на Италия и Швеция не съдържат в себе си пакет въоръжаване на самолетите. Следователно за да се сключи договор с Италия или Швеция, стрната ни трябва предварително да сключи договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване.

Това се посочва в Доклада за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили, в който са поместени резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на самолетите. Докладът беше внесен в Министерски съвет от двамата министри и не е конфиденциален.
В доклада се съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, предложени от Италия, САЩ и Швеция.

В доклада се препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители. Докладът влиза в Министерски съвет и след приемане, следва да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане.

Атлантическият съвет: F-16 е правилният избор за армията ни

Атлантическият съвет: F-16 е правилният избор за армията ни

Значително превъзхожда Грипен по технически характеристики…

В изводите на доклада се предлага премиерът Бойко Борисов да създаде организация и да се пристъпи към изготвяне на проект за международен договор за въоръжаване с нови изтребители. При изготвянето на проектодоговора се препоръчва да участват министрите на отбраната, икономиката, външните работи и финансите.

Проверката на комисията е констатирала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на изискваната структура. Информацията в предложението на САЩ също така не била достатъчна, така че да се направи анализ и оценка на офертата.

Техника според нуждите на армията ни иска Захариева

Техника според нуждите на армията ни иска Захариева

За партньорството по отношение на отбраната са разговаряли със Съливан

Независимо от усилията, които положиха политико-военната група и на съвместната работна група, и разговорите и преписките, включително проведените на 14 декември в Министерството на отбраната срещи, голяма част от липсващите данни не позволи да съберем изцяло необходимата информация за избор на изтребители, посочи Запрянов.

Стана ясно и че и при трите оферти необходимата инфраструктура остава ангажимент на България.

Припомняме, в последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Офертата за F-16 не е по джоба ни, обяснява Каракачанов

Офертата за F-16 не е по джоба ни, обяснява Каракачанов

Над 3,5 милиарда лева до 2029 година се очаква да платим за модернизация

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да приключи в срок от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец.

Борисов иска самолети, годни за охрана и за бой

Борисов иска самолети, годни за охрана и за бой

За Борисов в важно самолетите да са нови

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Радев да адресира своя призив към себе си…