България няма да може да се сдобие с изтребители F-16 в рамките на 24 месеца от подписването на договор за многофункционални бойни самолети. Това стана ясно от изказване на Джеймс Робинсън - директора на "Програмата за международно бизнес развитие - F-16" към Американската корпорация Lockheed Martin, която произвежда изтребителите.

Фирмата няма да може да успее да спази поставеното от правителството условие за срок до 24 месеца, каза Робинсън в София.
Под въпрос е и възможността да платим осемте самолета на вноски, каквото е едно от другите изисквания.

Петър Иванов, директор на Американската търговска камара в България, обаче изреди някои от предимствата, ако България избере да закупи изтребители F-16. По думите му основното предимство би било развитието на партньорството на страната ни с НАТО и САЩ. Това мнение изрази и посланика на страната у нас Ерик Рубин.

Той посочи още, че избирането на F-16 пред конкурентните оферти, ще бъде "стратегически избор", който може да донесе ползи на страната в икономически план, както и що се отнася до отношенията в НАТО.

Иванов посочи и че изтребителят е най-използваният самолет в Алианса. Към момента той е на въоръжение в 15 държави в Европа, а други са в процес на придобиване. Сред тях са и нашите съседки Гърция, Румъния, както и Словакия и Словения.

Подчертано бе и че това ще осигури съвместимост.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС

Иванов припомни, че американските инвестиции в България през последните 15 години са над 4.5 милиарда лева, като по-голямата част от тях са във високи технологии.

Посланик Рубин припомни и част от инвестициите на САЩ в българската армия, които възлизат общо на над $300 милиона долара, от които $50 милиона във Военновъздушните сили. Само за последните 3 години са вложени $43 милиона в проекти в база "Граф Игнатиево" и "Ново село".

Процедурата, започната от Министерството на отбраната, предвижда покупката на осем или девет изтребителя на стойност 1.8 милиарда лева, като те ще бъдат платени разсрочено за 9 години.

Сумата включва покупката, обучение на пилоти, средства за наземно обслужване, въоръжение и поддръжка в рамките на три години.

Сред останалите кандидати са Швеция с нови "Gripen", както и Италия с употребявани "Eurofighter".

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

F-18, F-16 и "Грипен" са новите машини

По време на събитието бе спомената и възможността за инвестиции на Lockheed Martin в България, но детайлите към момента са твърде неясни - включително дали такава инвестиция ще бъде осъществена. По подобие на държавите от Северна Европа, тези от Централна Европа, където бе включена и България, могат да получат възможността да обслужват части от изтребителите, включително двигателите им и други.

Междувременно стана ясно, че Министерството на отбраната е изпратило на 9 ноември тази година запитване за предоставяне на оферти за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС до седем компании: "NAVAL GROUP", "Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG", "DAMEN", МТГ-"Делфин", "Fincantieri", "Navantia" и "ThyssenKrupp".

Каракачанов каза фирмите, от които са поискани оферти за нов кораб за ВМС

Каракачанов каза фирмите, от които са поискани оферти за нов кораб за ВМС

Сред тях е и българската компания, която през 2017 г. се отказа

Срокът за получаване на отговорите е до 15 февруари 2019 г.

Инвестиционният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Имало много документация на английски език