Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки, призова Радев.

Коментарът си той направи, след като взе участие в официалната церемония по поднасянето на венци и цветя по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

МО няма как да влияе на офертите за нов изтребител

МО няма как да влияе на офертите за нов изтребител

Зам.-министър Запрянов съобщи, че оферти са получени от САЩ, Италия, Франция, Швеция и Израел

Държавният глава обясни, че днешният ден е празник и пожела на всички хора със сини пагони здраве, сили, енергия и вяра за едно по-добро бъдеще на военновъздушните сили (ВВС).

"Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство", изтъкна Радев, добавяйки, че благодари на всички ветерани.

Припомняме, на 1 октомври бяха отворени офертите за нов изтребител, получени в Министерство на отбраната.

Педложените варианти за закупуването нов изтребител са за F-18 и за F-16 от САЩ. Третото предложение е от Швеция и е за нов самолет "Грипен". Четвърто предложение е за употребяван изтребител "Юрофайтер" и то е подадено от Италия.

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Каракачанов не очаква сделка за изтребители до края на годината

Имало много документация на английски език

Тогава започна работа и междуведомствена група, която за срок от 14 дни трябва да направи оценка да предложенията. Срокът е до 19 октомври тази година, но той може да бъде удължен, в случай че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти.

Oĸoлo 1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.