Предложените варианти за закупуването нов изтребител са за F-18 и за F-16 от САЩ.  Третото предложение е от Швеция и е за нов самолет "Грипен".

Четвърто предложение е за употребяван изтребител "Юрофайтер" и то е подадено от Италия.

Това обяви командирът ВВС Цанко Стойков при официалното отварянето на постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов припомни, че съгласно решението на българския парламент е било изпратено искане за оферта за предоставяне на нов изтребител до 7 страни - САЩ, Франция, Италия, Германия, Португалия, Израел, Швеция.

Документите ще бъдат отнесени в регистратурата за класифицирана информация, уточни Запрянов. От утре под ръководството на ведомствената група започва 14-дневна работа по оценка на предложенията, срокът е до 19 октомври тази година, но той може да бъде удължен, в случай че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти.

След приключване на анализа политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от тях оферти с цел подобряване на предложенията. Работата на политико-военната направляваща група ще завърши с обобщено предложение към министъра на отбраната, което ще бъде внесено в Министерския съвет за вземане на политическо решение за реализация на проекта.

Припомняме, само преди час от Министерство на отбраната съобщиха, че три държави са отговорили на искането за оферта до изтичането на крайния срок за това - днес, 1 октомври.

Атанас Запрянов: Всички кандидати за доставка на изтребители са фаворити

Атанас Запрянов: Всички кандидати за доставка на изтребители са фаворити

Военна делегация заминава за Швеция да уточнява офертата за нов изтребител

Oĸoлo 1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa.
Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

МО няма как да влияе на офертите за нов изтребител

МО няма как да влияе на офертите за нов изтребител

Зам.-министър Запрянов съобщи, че оферти са получени от САЩ, Италия, Франция, Швеция и Израел