Имаме получени оферти за закупуването на нов тип изтребител от САЩ, Италия, Франция, Швеция и Израел. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От някой държави документите са за един тип авиационна техника, докато други оферти са за два типа авиационна техника.

Зам.-министър Запрянов отбеляза, че България се намира в процедура на избиране, в която сме изпратили предложения за закупуване на бойни самолети към всички държави. В момента страните трябва да подготвят техните отговори във връзка с нашите искания, обясни той и добави, че българската страна няма как да повлияе на този етап и по никакъв начин на страните при подготовката на офертите им.

"Българската държава би могла да получи новите си бойни самолети не само от САЩ, но и от която и да е друга държава. Ние ще откликнем на всички получени покани, като целта е в момента, в който те се анализират, българската държава ясно да изяви какви са и методиките за оценка и работа", категоричен бе Запрянов и допълни, че ще се държи много на прозрачността между всички участници.

Той поясни, че българските срокове за изготвяне на всички оферти са 3 месеца, но нормалната практика, по думите му, изисква много повече време. Ако имаме непълни оферти, ще загубим време, за да се доуточняват, защото започват да се задават много въпроси, обясни министър Запрянов.

Румен Радев недоволен от визита в САЩ за нов боен самолет

Румен Радев недоволен от визита в САЩ за нов боен самолет

Делегацията на МО не е съгласувана с президентството

"Ние смятаме, че консултациите с държавите биха ги улеснили, защото те много по-бързо да си подготвят техните отговори към нас", изтъкна Запрянов и допълни, че реално на 1 октомври би трябвало да получим конкретни оферти.

Относно критиките за предстоящата визита на българска военна делегация в САЩ, Запрянов каза, че военният министър Красимир Каракачанов е решил да се отзовем на поканата на САЩ.

Ненчев към Румен Радев: Сменяни ли са критериите за избор на изтребител

Ненчев към Румен Радев: Сменяни ли са критериите за избор на изтребител

Защо начело на отбраната ни е пенсионер, пита бившият военен министър

"Заедно с нас ще пътуват и двама авиационни експерти", обясни министър Запрянов по повод на недоволството на държавния глава Румен Радев от подготвяната визита от страна на МО в САЩ.

Зам.-министърът на отбраната посочи, че политическо решение трябва да избере една държава, с която да се сключи договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договарянето ще мине през правителството и парламента, уверен е Запрянов.

Припомняме, на 22 юни 2017 г. стана ясно, че комисията за избор на нов тип изтребител за българските военновъздушни сили, е предпочела Грипен.

Дни по-рано - на 14 юни 2017 г. от компанията, производител на шведските изтребители, са заявили очакването си за разговори с българското правителство във връзка с откритата процедура за избор на нов изтребител.

На 19 септември 2017 г. депутатите предложиха страната ни да започне нови преговори за придобиването на нов тип боен самолет.

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход по проекта за придобиване на нов боен самолет.

В проекта трябва да се отстранят неяснотите и съмненията за ограничителни изисквания към основните варианти за реализация, свързани със схемата за плащане. Освен това комисията препоръчва да се актуализират вариантите за реализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 на "искането за предложение".

След това от шведската компания намекнаха, че отлагането на сключването на договор за производство на изтребители за нашата армия, оскъпява поръчката.