Променят изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия, заяви във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

В новите условия ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен", поясни Запрянов.

Темата е била обсъдена с командира на Военно въздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лева, поясни зам.-военният министър.

В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16.

Каракачанов против изтребители втора, трета ръка

Каракачанов против изтребители втора, трета ръка

МО ще отиграе ситуацията с изтребителите

Проектът за придобиване на нов тип изтребител ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат доставени.

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

След като бъде утвърден от Народното събрание промененият проект за инвестиционен разход, ще бъдат коригирани и "изискванията за предложение". Това ще стане до януари. Промененото изискване отново ще бъде изпратено на държавите, които може да доставят самолети и състезанието продължава, обясни зам.-министърът.

За другия проблем след дългогодишната реформа в армията - недостига на кадри, Атанас Запрянов обяви, че от военното министерство подготвят промяна да върнат съкратените офицери през последните 10 години. Увеличава се и приемът на курсанти във висшите военни училища.

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Според Цветанов с решението се премахва една несправедливост

Дисбалансът с окомплектоването на кадрите става критичен за боеспособността на армията, заяви заместник-министърът.

"Най-голяма е нуждата в Сухопътните войски, (които са най-многобройни сред видовете въоръжени сили - б.р.). В бойните формирования тази нужда става вече критична. Когато недокомплектът с офицерски кадри в едно формирование надхвърли 20%, вече нещата са сериозни.

Сагата за изтребителите започва отначало

Сагата за изтребителите започва отначало

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход

Като начин за привличане на кадри от министерството планират освен увеличението на заплатите в армията и разширяване на социалния пакет. Зам.-министърът обяви, че отново се планира и да започне изграждането на жилища в райони с отпаднала необходимост за армията.