Пет дни преди предстоящо посещение в САЩ на наша военна делегация, от партия БЗНС изпратиха открито писмо с множество въпроси към президента Румен Радев относно избора на нов тип боен самолет.
Българската военна делегация ще бъде от 27 до 31 август 2018 г. в САЩ под ръководството на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Припомняме, лидер на БЗНС е бившият военен министър Николай Ненчев, който още по времето на своя министерски мандат имаше спорове с тогавашния командващ ВВС и настоящ президент Румен Радев. Един от основните им спорове бе именно състоянието на военната ни авиация и методите за избор на нов тип изтребител.

Припомняме, също така, че Румен Радев свидетелства по едно от делата - за изтребителите МиГ-29, заведени срещу Ненчев след като той вече не бе министър.

В открито писмо от земеделската организация питат не бяха ли променени в хода на процедурата критериите за избор, така че да натежи кандидатурата на шведския изтребител "Грипен"?

Шведски изтребител "Грипен" падна след сблъсък с птици

Шведски изтребител "Грипен" падна след сблъсък с птици

Военният министър не коментира и не чака резултати от разследването

"Защо беше игнорирана постъпила допълнителна оферта от САЩ? За справка, вж. доклада на специално сформираната парламентарната комисия от 2017 г.
Каква беше причината министър Янев да бърза да приключи процеса на ниво МО и правителство, при все, че той е само служебен министър с ограничен във времето мандат? Защо Стефан Янев безцеремонно уволни проф. Тодор Тагарев като директор на Института по отбрана, при това в хода на самата процедура?", пита в открито писмо бившият военен министър Николай Ненчев.

Според текста, подписан от Николай Ненчев, високопоставен представител на администрацията на президента Румен Радев (секретарят Димитър Стоянов) спекулира с темата за избора на производител на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

"Манипулативното изявление, направено на фейсбук страницата му, внушава, че изборът вече може да е предопределен в полза на САЩ", пишат от БЗНС.

Ненчев мотивира сегашната си изява с това, че в поста на президентския съветник е споменато и неговото име - "времената на министър Ненчев".

Бившият министър в кабинета Борисов-2 пита дали в социалната мрежа Фейсбук високопоставеният служител в президентството говори от свое име или ангажира и институцията. Ако говори от името на президента, то има ли право държавният глава да се намесва в този процес, пита Ненчев и набляга, че с подобно изказване се създават съмнения за лобизъм.

МС предлага повишение за шефа на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев

МС предлага повишение за шефа на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев

Полк. Пламен Ангелов е новият директор на "Военна информация"

Ненчев не подминава и кадрови въпроси в армията ни. Той пита защо служебният министър Стефан Янев е назначил генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната, който има право на пенсия.

"Така по волята на Румен Радев за началник на отбраната беше назначен пенсионер. Това ни поставя в уникална позиция в НАТО началникът на отбраната да е едновременно и пенсионер. По какви критерии тогава генерал-лейтенант Боцев беше предпочетен пред вицеадмирал Ефтимов", пита Ненчев, изнасяйки на показ вътрешноведомствени пристрастия.

На финала на откритото си писмо, изпълнено само с въпроси Ненчев призовава президентът Радев да отговори дали стои зад думите на своя подчинен, както и дали "Грипен" е неговият фаворит.

Писмото от БЗНС е в отговор на коментар на готвената визита, поместен на Фейсбук страницата на главния секретар на президента Радев - Димитър Стоянов. В него се акцентира, че о.р. ген Запрянов бе ръководител на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.