Шведски изтребител Jas 39 Gripen (Грипен) се разби в южна Швеция след сблъсък с ято птици. Пилотът не е пострадал, съобщиха от Въоръжените сили на Швеция, цитирани от РИА Новости.

"Във вторник сутринта, приблизително към 09:45 Jas 39 Gripen се вряза в ято птици, летящо до флотилията изтребители Ф17 в провинция Блекинг", се казва в съобщението за пресата.

По информация на военното ведомство, пилотът е успял да катапултира. Той е добре и е транспортиран за преглед в болница. Изтребителят е паднал в гора.

Шведската информационна агенция ТТ информира, че от производителя на изтребителя - шведската компания Saab, все още не са коментирали случая.

По данни на шведското транспортно управление ежегодно в страната се случват около 400 инцидента, когато самолетите се врязват в птици.

"Близкият контакт с птиците става доста често, имайки предвид, че самолетът се среща с птици или птици кацат на пистата, но е необичайно самолет да пострада толкова силно", заяви пред ТТ ръководителят на аналитичния отдел на транспортното управление Шарлот Билгрен.

Военният министър на Швеция Петер Хултквист не коментира техническото състояние и надеждността на системата на падналия самолет и не очаква резултати от разследването на инцидента.

Грипените не са участвали в бой, но са съвместими с НАТО, уверяват производителите

Грипените не са участвали в бой, но са съвместими с НАТО, уверяват производителите

Нямало да спира производството на тази серия изтребители

Припомняме, на 22 юни 2017 г. стана ясно, че комисията за избор на нов тип изтребител за българските военновъздушни сили, е предпочела Грипен.

Дни по-рано - на 14 юни 2017 г. от компанията, производител на шведските изтребители, са заявили очакването си за разговори с българското правителство във връзка с откритата процедура за избор на нов изтребител.

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев
Обновена

Избраният изтребител "Грипен" ще бъде спрян от производство, убеден Бойко Ноев

Румен Радев е задал критериите за избора, смята бившият военен министър

На 19 септември 2017 г. депутатите предложиха страната ни да започне нови преговори за придобиването на нов тип боен самолет.

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход по проекта за придобиване на нов боен самолет.

В проекта трябва да се отстранят неяснотите и съмненията за ограничителни изисквания към основните варианти за реализация, свързани със схемата за плащане.
Освен това комисията препоръчва да се актуализират вариантите за реализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 на "искането за предложение".

След това от шведската компания намекнаха, че отлагането на сключването на договор за производство на изтребители за нашата армия, оскъпява поръчката.

Унгарски изтребител Грипен се разби при кацане

Унгарски изтребител Грипен се разби при кацане

Към момента не са ясни причините за катастрофата