Шведската компания, производител на изтребителите "Грипен", очаква след лятото да преговаря с България за купуване на нов тип изтребител, съобщи БНР. Досега от фирмата не са водили разговори с българските власти. В края на служебния кабинет "Герджиков" стана ясно, че страната ни има интерес към предложението на производителите на "Грипен".

Магнус Олсън от компанията производител каза, че 18 месеца след подписване на договора страната ни може да има 4 нови изтребителя.

Военните избраха нов западен изтребител

Военните избраха нов западен изтребител

Португалия с американски пакет, Швеция и Италия

Според него най-лесно ще могат да се обучат пилотите на МиГ-29. По този начин основната функция по охрана на въздушното пространство на НАТО може да се изпълнява с нови изтребители година след началото на тренировката на пилотите.

Всичко зависи от желанието на българското правителство, убедени са от фирмата. "Правителството прави, това, което иска. Предполагам, че ако не се стигне до стартиране на преговори, сигурно ще ни се наложи да изчакаме. Не бързаме и не оказваме натиск", каза Олсън.

Той посочи, че фирмата е една от трите, която е получила т.нар. "запитване за даване на оферта", а това е знак за прозрачност в процедурата.

Припомняме, по време на служебния кабинет България получи отговори от още две фирми, но предложенията са за машини втора ръка. За тази година за проекта за нов тип изтребител има гласувани 231 милиона лева. А до 2020-а общо парите са 683 милиона.

При едно от изявленията си премиерът Бойко Борисов поясни, че трябва да се търсят пари и за пехотата, чийто проект се очаква. В същото време президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев настоя договорът за новия тип изтребител да бъде сключен още тази година.

В телевизионно интервю Радев представи и варианта, при който се удължава кредита за финансиране на проектите за армията и така за всеки вид въоръжени сили се започва по един от тях.