В 3-годишната бюджетна прогноза няма достатъчно пари за нова техника за трите вида въоръжени сили. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред bTV.

Той обясни, че нашите военни пилоти летят многократно по-малко от санитарния минимум за авиацията и че е имало огромен натиск върху командващия Сухопътни войски за цената на оградата по границата.

Почина командирът на екипажа на хеликоптера, паднал в Черно море
Обновена

Почина командирът на екипажа на хеликоптера, паднал в Черно море

Кап. Георги Анастасов имаше двугодишно обучение за управление на машината

Според него има пари само за изтребители и за кораби. Вариантът е вместо тези пари да отидат за двата проекта и да се изплатят за 5 години, да има разсрочване за 15-20 години, с което да се осигури финансиране на модернизацията и за други дейности. Парите да отидат за подготовка на бойците, за заплати, за проектите на Сухопътни войски, обясни вторият вариант Радев.

Военните избраха нов западен изтребител

Военните избраха нов западен изтребител

Португалия с американски пакет, Швеция и Италия

Минимум 16 самолета са необходими за изпълнение на задачите ни по въздушен контрол, обясни Радев. Не е морално към тези мъже да се отнасяме по този начин, те рискуват живота си. Изтребителите МиГ 29 летят с удължен ресурс от самите нас, това го няма никъде, каза президентът.

Относно избора на нов тип изтребител президентът и бивш командващ ВВС каза: "Хората, които критикуват тази процедура, са я подписали. Те или не помнят, или не разбират, или не са я чели, каза Радев по адрес на критиците на избора на нов изтребител.

Президентът отрече да е сменен екипът, който трябва да избере нов тип самолет.

"Спорът е между авиатори и лобисти", обясни десетилетия отлаганата процедура за избор на нов тип изтребител за ВВС. Последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да закупим още по-стари на цената на нови. Пет държави в НАТО имат подобни на нашите самолети, каза Радев.

Изтребителят да бъде избран на базата на ситуацията в света, призова Плевнелиев

Изтребителят да бъде избран на базата на ситуацията в света, призова Плевнелиев

Против е да бъде само на базата на технически критерии

Неговото интервю започна със съболезнования към близките на загиналия военен пилот кап. Георги Анастасов. Президентът благодари на спасителния екип и на медиците, които се бореха за живота на командира на екипажа на вертолета "Пантер". Хеликоптерът е изпълнявал задача за стрелба по надводна цел и пада недалеч от фрегатата "Дръзки". Действията са по процедура, обясни Радев.

Дали има техническа или човешка грешка ще установи комисията. Каквато и да бъде причината със сигурност знам, че екипажът има нальот поне 3-4 пъти по-малък от 180 часа годишно, което е санитарният минимум за пилотите от страните от НАТО. Многократно и като командир на ВВС алармирах, че летим опасно малко. Точната причина за инцидента не е ясна, но това е съпътстваща, каза Радев.

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха

Запитан за чувствата, които изпитва малко след като се разбра, че кап. Георги Анастасов е починал, президентът каза, че изпитва състрадание и гняв, че ние като държава не можем още да се организираме. Не можем да осигурим тези ресурси - не само за авиацията, за Сухопътни войски, за Военноморските.

Въпросът е в приоритетите, отношението, разбирането на тези проблеми. Доволен съм, че трябва да имаме спешни мерки - до 20 юни как може наличните ресурси да бъдат разпределени най-добре.

Обаятелен, интелигентен човек и офицер е загиналият командир на екипажа кап. Георги Анастасов, заяви Румен Радев. Няма нужда да изтегляме доклади за състоянието на въоръжените сили, където пише истината, за да може да ги порозовим. Днес станаха червени вече, каза Радев.

Армията ни може само частично да изпълнява задачи, припомни изводите от докладите за армията. Запитан за приоритетните проекти, Радев каза: "Всички видове въоръжени сили са еднакво важни, водят се съвместни бойни действия в една съвременна операция". Истината трябва да се знае, от замитане под килима стигнахме до тук.

Относно искането на военния министър Красимир Каракачанов да върне казармата, президентът обясни, че в момента няма как да стане. "Това иска много средства, време, разбиране от обществото. Трябва да се фокусираме върху професионалната си армия, нея не можем да издържаме," каза Радев.

Запитан дали страната ни е готова за предотвратяване на евентуален терористичен акт, Радев не даде конкретен отговор. Проблемът е къде стоим по отношение на тероризма. В световните общества от отворен, либерален мултикултурализъм изведнъж отиваме на друга крайна мярка. В момента има един смут. Този страх прониква постепенно в душите на всички, каза президентът в коментар на последните актове в Европа.

Европа не може да се развива, ако сме подвластни на страха. Ако няма страх, защо имаше толкова пострадали в Торино, запита реторично той.

За състоянието на оградата по южната ни граница, на която липсва видеонаблюдение, по думите на депутата Елена Йончева, президентът Радев запита дали някой ще се извини на сегашния началник на отбраната и на семейството на починалия ген. Нейко Ненов, които ежедневно са подлагани на натиск за оградата по южната ни граница.

Всеки ден гледах как командирът на Сухопътни войски и заместникът му бяха подлагани на натиск и то огромен, че се е оскъпила оградата, когато беше двуредова. Сега, когато оградата е 1 млн. лева и е едноредова някой ще се извини ли на семейството на ген. Нейко Ненов, запита президентът.