Левицата сезира утре ДАНС и прокуратурата за оградата по границата с Турция. Това се закани депутатът от БСП Елена Йончева.

Според нея има правителствено решение оградата да е двуредова. Йончева дори показа правителственото решение. Едноредова можела да е само в трудно достъпните трасета.  

Припомняме, по-рано днес заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов категорично заяви, че правителството не е залагало предварително условие дали оградата да е двуредова или едноредова. Областните управители имали отговорност за строежа и спецификациите на съоръжението.

Да не се спекулира с националната сигурност, отсече Цветанов

Да не се спекулира с националната сигурност, отсече Цветанов

На границата има видеонаблюдение

Йончева обясни,че на 20 ноември 2015 г. Главна дирекция "Гранична полиция" с писмо нарежда на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да преминат от строителството на двуредова ограда към едноредова. Инспекторатът на МС предупредил, че това указание за строителство на едноредова ограда не кореспондира с утвърденото решение от министъра на вътрешните работи, по което областните управители вече са имали сключени договори за изграждане на съоръженията и обслужващия персонал.  

"Кой и защо нарежда на областната управа, на частни фирми сами да променят проекта на оградата и с каква цел", попита червената депутатка. Тя отново се усъмни, че се търгува с националния интерес.

ДАНС проверява оградата на българо-турската граница

ДАНС проверява оградата на българо-турската граница

Проверяват за корупция лица, заемащи висши държавни длъжности

Елена Йончева иска да знае защо оградата е поскъпнала четирикратно.

За видеонаблюдението по границата, тя обясни, че от "Капитан Андреево" до "Лесово" от края на юни 2014 до април 2017 г. голяма част от камерите на работят. Става дума за един участък, който е много натоварен от преминаване на мигранти, подчерта червената депутатка.

Червените заплашват да сезират прокуратурата за оградата с Турция

Червените заплашват да сезират прокуратурата за оградата с Турция

Йончева има съмнения за търговия с национална сигурност

Припомняме, на 2 юни, петък, червеният депутат Елена Йончева посочи, че има корупционна схема със строителството на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница.

Става въпрос за 21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица. В този район оградата е едноредова, а в проекта е било предвидено изготвянето на двуредова ограда.

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Спирането на радио България засяга националната ни сигурност, категорична е тя

Йончева изрази съмнения за тежка корупционна схема, както и за търговия с националната сигурност. В отговор вътрешният министър Валентин Радев посочи, че ще отиде на инспекция по границата.