Върховна касационна прокуратура (ВКП) разпореди на ДАНС да извърши проверка на възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че проверката се извършва във връзка с постъпилия сигнал от Велизар Енчев.

Да не се спекулира с националната сигурност, отсече Цветанов

Да не се спекулира с националната сигурност, отсече Цветанов

На границата има видеонаблюдение

Припомняме, на 10 март 2017 г. независимият депутат от 43-о Народно събрание Велизар Енчев сезира прокуратурата заради две изявления относно строежа на оградата по българо-турската граница. Тогава Енчев заяви пред News.bg, че става въпрос за твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова и бившия депутат от Патриотичния фронт (ПФ) Димитър Байрактаров. Според твърденията се осъществява неправомерна дейност от фирми на ПП "Патриотичен фронт" при наличие на данни за "свързани лица". Твърди се още, че цените по договорите са също били многократно завишени.

Прокурор да каже кой строи оградата по границата, иска Енчев

Прокурор да каже кой строи оградата по границата, иска Енчев

Сезира прокуратурата заради изявления на Нинова и Байрактаров

ВКС е изискала съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, защото именно те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и поддържането на временното препятстващо съоръжение.

С постановление от 28 март 2017 г. ВКП е възложила на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши финансова инспекция на целия процес проектиране, изграждане и поддържане на съоръжението.

На 24 април 2017 г. ВКП е възложила и на ДАНС да извърши проверка на границата относно това дали има корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и дали те са свързани с изграждането на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата.

Възложената проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила.

Червените заплашват да сезират прокуратурата за оградата с Турция

Червените заплашват да сезират прокуратурата за оградата с Турция

Йончева има съмнения за търговия с национална сигурност

Припомняме, на 2 юни, петък, червеният депутат Елена Йончева посочи, че има корупционна схема със строителството на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница.

Става въпрос за 21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица. В този район оградата е едноредова, а в проекта е било предвидено изготвянето на двуредова ограда.

Йончева изрази съмнения за тежка корупционна схема, както и за търговия с националната сигурност. В отговор вътрешният министър Валентин Радев посочи, че ще отиде на инспекция по границата.

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Спирането на радио България засяга националната ни сигурност, категорична е тя

Вчера, 7 юни, Йончева заяви, че камерите по границата ни с Турция не работели. По думите ѝ техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП "Капитан Андреево" до КПП "Лесово" не работят заради изтекъл договор за поддръжка, което прави границата ни неохраняема.