"Камерите по границата не работят", заяви Елена Йончева, депутат от парламентарната група на "БСП за България" пред Нова телевизия.

Тя показа доклад, според който техническите средства за наблюдение в пограничните райони от КПП "Капитан Андреево" до КПП "Лесово" не работят заради изтекъл договор за поддръжка.

БСП събира бригада да дострои оградата по границата

БСП събира бригада да дострои оградата по границата

В системата на МВР зрее сериозно напрежение, предупреди Кирил Добрев

По думите й в документа пише: "Значителна част от техническите средства на системата, не са в изправност и не могат да бъдат използвани в охрана на границата".

"При правителството на Бойко Борисов се взима решение оградата от двуредова да мине на едноредова", изтъкна депутатът от БСП. Според първоначалното постановление на Министерския съвет оградата е трябвало да бъде двуредова по цялата граница и едноредова само там, където теренът е труднодостъпен. По думите й въпреки това решение оградата в Хасковско е едноредова, а не двуредова.

Искаме над €400 млн. за охрана на външната граница, обяви Валентин Радев

Искаме над €400 млн. за охрана на външната граница, обяви Валентин Радев

Визовата реципрочност със САЩ обсъдиха Валентин Радев и Димитрис Аврамопулос

По-късно изграждането на заграждение в този район вече се възлага не на Министерството на вътрешните работи, а на областния управител. Той сключва договор с частна фирма. "Гранична полиция и тази фирма решават да променят проекта", обясни тя и допълни, че съоръжението е от значение за националната ни сигурност и не може частна фирма да прави проект за неговата промяна.

Докато Елена Йончева бе в студиото, на живо по телефона поиска включване вътрешният министър Валентин Радев. Той определи твърденията на Йончева като "неверни" и предложи двамата да се разходят по границата. След много думи Валентин Радев призна, че е направено препроектиране на оградата от двуредова на едноредова.

"Платено е за едноредова ограда. Решението е взето от всички по веригата и всичко е направено по законовите правила", изтъкна Радев.

Депутатът Елена Йончева обърна внимание върху още една важна за националната ни сигурност тема - радио България спира излъчване на някои от езиците, на които представя новини и собствена продукция.

Генералният директор на БНР Александър Велев възнамерява да закрие част от продукцията на чужди езици на БНР. Той иска да останат само емисиите на английски, руски и турски езици. Според СЕМ няма условия да бъде отнет лиценза на радио България.