Развитието на миграционната ситуация в България обсъдиха вътрешният министър Валентин Радев и европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, съобщиха от МВР.

На срещата е разисквано и усвояването на спешната помощ от 160 млн. евро, която ЕК отпусна на България през 2016 г. и са поискани над 400 милиона евро от бюджета на ЕС.

Борисов отива в Братислава да иска от ЕС 160 млн. евро за спирането на мигрантите

Борисов отива в Братислава да иска от ЕС 160 млн. евро за спирането на мигрантите

Срещата на върха на 27-те решава ключови въпроси за бъдещето на ЕС

Българският вътрешен министър участва в заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

Комисар Аврамопулос оцени високо работата на България по гарантирането на високо ниво на гранична сигурност. "ЕК подкрепя България политически и финансово", заяви той.

"Готови сме да окажем съдействие за навременното усвояване на отпуснатите средства", обясни гръцкият еврокомисар.

Фокус в дискусиите бе и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. ЕК и България ще работят в тясно сътрудничество за успеха на Председателството.
"Целта ни е постигането на конкретни резултати по ключови досиета от дневния ред на ЕС, в интерес на всички европейски граждани", заяви министър Радев.

Двамата обсъдиха и развитието по важни както за България, така и за Еврокомисията теми. Сред тях са визовата реципрочност със САЩ, въвеждането на системата Вход/Изход и повишаването на сигурността на ЕС чрез подобряване на оперативната съвместимост на европейските информационни системи. България и ЕК ще продължат да работят за отпадане на американските визи за български граждани.

Искаме още пари от ЕС за охраната на границата

Искаме още пари от ЕС за охраната на границата

Доналд Туск ни похвали, че страната ни е пример как се пазят граници

По-късно пред журналисти Валентин Радев обяви, че България е поискала над 400 милиона евро от бюджета на ЕС за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години. На двустранната среща с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос Радев е поискал отсрочка за усвояването на вече отпуснатите за границата 160 милиона евро, информира БНР.

Вътрешният министър обясни, че има писмо от президента. "Ние искаме за 10-годишен период над 400 милиона евро още, но въпросът, който ми зададе тука и Аврамопулос, е: "Ама какво правите с първите 160". Радев обясни, че са говорили и по тази тема.

Радев обясни, че помолил еврокомисаря Аврамопулос, ако може да ни съдейства и той обещал. "Има там процедури и ако може да съдействат за удължаване на срока за застрояването. Знаете, че той е до 01 януари - 101, и до Нова година - останалите 59 милиона евро. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране", обясни министър Радев.