Искаме още пари от ЕС за охраната на границата. Това стана ясно от думите на държавния глава Румен Радев от брифинга след срещата му с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Темата сигурност е била акцент в разговорите между двамата, обсъдена е и темата Турция.

Отново българският държавен глава заяви, че никоя държава не трябва да се меси в изборен процес. Иначе сме за добросъседски отношения с южната ни съседка.

България трябва да стане доставчик на газ за други европейски страни, пожела президентът Радев.

Радев иска интеграция на бежанци без заплахи за националната сигурност

Радев иска интеграция на бежанци без заплахи за националната сигурност

България няма да повтаря грешките на онези държави

Доналд Туск от своя страна ни похвали, че страната ни е пример как се пазят граници. За щастие ситуацията е под контрол, изказа задоволството си Туск от начина, по който охраняваме границите си.  
Той подчерта, че ЕС знае, че сме инвестирали много за охрана. Туск проявява разбиране и обеща да ни съдейства за повече средства за охрана.

В тази сложна геополитическа обстановка България играе важна роля, а сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница, поясни Радев.

За Турция българският президент и Доналд Туск са единодушни, че ЕС трябва да има единна позиция и обща политика. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България, подчерта президентът. Затова била нужна воля от двете страни за намаляване на напрежението. Членството ни в ЕС е най-големия гарант, и то доказан, за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност, обясни Румен Радев.

Затова България полага своите активни усилия за укрепване на единството на съюза, изтъкна Румен Радев. България е важен фактор за сигурността в район, ние сме наистина доказал се остров на стабилност и ще продължаваме да полагаме усилия с помощта на ЕС да затвърждаваме тази наша позиция тук на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време, категоричен не президентът.

Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция, увери Доналд Туск. Той посочи, че общността иска да се спазва споразумението с Турция. ЕС го спазва, Турция трябва да спазва своята част.

От думите му стана ясно, че за да получим повече пари от ЕС за охрана на границата всички членки трябва да се съгласят.

По темата Брекзит президентът на ЕС обеща да се защитят правата на българите, които съвсем от скоро са получили свободен достъп до пазара на труда на Великобритания. Европейската солидарност, по думите на Туск е "Един за всички, всички до един". Европа винаги ще бъде до вас, увери още той.