Ще анализираме европейския опит в интеграцията на мигранти. Това стана ясно от коментара на президента Румен Радев по повод отмяната на постановление 208 от служебното правителство на извънредно заседание в петък вечер миналата седмица.

Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло с постановление като 208, изтъкна държавният глава.

Задължаваме бежанците да се интегрират
Обновена

Задължаваме бежанците да се интегрират

Правителството отмени Постановление 208 за интеграцията на бежанците

Интеграция без ясни механизми и ясни критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито наблюдаваме в немалко европейски страни, категоричен е Радев. Лоялното членство в ЕС, по думите му, не означавало механично копиране на регулации.

Президентът иска вземане на стратегически решения, които да осигурят интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на ЕС. България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото, категоричен е държавният глава.

С желание на президента Герджиков аргументира решение на МС

С желание на президента Герджиков аргументира решение на МС

Отмяната на Постановление 208 за интеграция на министрите

Преди да създаваме система за уседналост, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, поясни той. Освен ясни критерии и механизми за интеграция, трябва да има и единен координационен орган по интеграцията. Ще се анализират и възможностите на социалната ни система за интеграция, обясни още държавният глава.