Независимият депутат от 43-ото Народно събрание Велизар Енчев сезира прокуратурата заради две изявления относно строежа на оградата по българо-турската граница.

Пред News.bg той обясни, че става въпрос за твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова и бившия депутат от Патриотичния фронт (ПФ) Димитър Байрактаров (бел. ред. наскоро напуснал фронта).

На 21 октомври миналата година Нинова е обявила от парламентарната трибуна, че фирми на Патриотичния фронт строят оградата по границата. На 13 февруари тази година същата информация е изнесена и от Барактаров. Той дори споделил, че е виждал документи.

Велизар Енчев сезира прокуратурата за тези две изявления и настоява тя да призове Нинова и Байрактаров като свидетели. Той ще внесе сигнала си в държавното обвинение или днес или в понеделник, тъй като утре е неработен ден заради националния празник 3 март.

Енчев е категоричен, че ако Корнелия Нинова и Димитър Байрактаров откажат да свидетелстват, значи укриват информация.

Велизар Енчев поставя въпрос и относно предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов поправки в Закона за обществените поръчки. Те са приети на 20 април 2016 г. и позволяват оградата да се строи без обществена поръчка. По думите на Енчев от това се облагодетелстват Симеонов и Патриотичният фронт.

В съобщение до медиите Велизар Енчев изтъква, че поправките в закона облагодетелстват фирмите, еднолично посочени от областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Затова той смята, че е налице брутален конфликт на интереси, който граничи с корупция.

Ексдепутатът изтъква, че обществото има право да знае кои заинтересовани лица са променили Закона за обществените поръчки с користна цел, а именно извличане на финансова изгода.

Той подчертава също, че цената на оградата е завишена четири пъти. При кабинета "Орешарски" строежът на линеен километър от оградата струва 250 000 лв., а при втория кабинет на ГЕРБ - надминава 1 млн. лева.